Tip, jak vyčistit koženou sedací soupravu


Napsáno 9. března 2017 21:01


Nákupem kožené sedací soupravy jste si domů pořídili luxusní a jedinečný produkt. Výběr kůže jako potahového materiálu na sedací soupravu je výbornou volbou pro rodiny s dětmi, pro milovníky domácích mazlíčků i pro ty, kteří hledají dokonalý komfort a luxus při sezení. Aby, jak se lidově říká, souprava byla pořád jako nová, je důležité se řídit základními pravidly o údržbě kožených výrobků. Jenom tak se budete těšit z Vaší koupě kožené sedací soupravy co nejdéle. Nejedná se přitom o žádný složitý proces, kterého byste se museli obávat. A jaký je tedy samotný návod?

Zjištění typu kůže Vaší sedací soupravy

Základem je zjistit, jaký typ kůže máte na Vaší sedací soupravě. Tato informace bývá sdělena zákazníkům při prodeji nebo ji najdete na dokladu o koupi. Kůže je přírodní materiál, který se zpracovává různými technologiemi. Metodou zpracování získává různé vlastnosti, odlišnou odolnost vůči opotřebení a běžnému poškození. Na trhu najdeme tak kůže pigmentované, semianilinové, anilinové a nubukové. Každý druh má svoje specifika na doporučenou údržbu.

Údržba pigmentované kůže

Nejrozšířenějším typem je kůže pigmentovaná, plně probarvená. Tato kůže je nejméně náročná na údržbu. Doporučujeme ji 1-2x za půl roku naimpregnovat. Impregnační prostředek kůži vyživí a hlavně ji ochrání před slunečním zářením, vysycháním a následným popraskáním. Prostředek může být ve formě spreje nebo tekutiny. Před samotnou impregnací je důležité soupravu vyčistit přípravky k tomu určenými. Velmi oblíbené jsou gely, které jednoduše nanesete na houbičku a jemně přetíráte znečistěná místa. Samotné čištění se provádí dle potřeby i několikrát za rok.

Údržba anilinové kůže

Anilinové kůže potřebují impregnaci častěji. Vyznačují se vysokou prodyšností a hebkostí. Ochranná impregnační vrstva musí být nanášena min 1x za 3 měsíce, aby si kůže uchovala svoji jemnost a neztratila svoje vlastnosti, pro které se řadí mezi nejluxusnější kůže.

Údržba nubukové kůže

Nubukové kůže jsou usně s broušeným povrchem. Jedná se o kůži přírodního charakteru s příjemným na dotyk teplým povrchem. Na tento typ kůže je nejlépe si koupit sadu na nubuk, kde najdete prostředek na impregnaci, čištění i regeneraci kůže. Jeho součástí bývají také speciální kartáčky, brusné houby a čistící gumy na nečistoty.

Naše doporučení na závěr:

Pokud budete svoji soupravu pravidelně čistit a impregnovat, zvýšíte její životnost a pocit luxusu a komfortu pocítíte při každodenní relaxaci po dlouhá léta.