Anglický styl interiéru - Čím se vyznačuje?


Napsáno 27. srpna 2020 15:17


Příznivci moderního skandinávského stylu mají dnes výběr nábytku a vybavení do bytu jednodušší, neboť vlna minimalismu je stále dominantou dnešních interiérů. Pokud ale více sázíte na eleganci a dobrý vkus, slaďte si byt či dům do klasického anglického stylu, který je nadčasový. Jaké rysy mívá klasický anglický styl?

Dřevěné podlahy

Anglický styl sází na přírodní materiály, jednímž z nich je i dřevo. Zejména podlaha tento dojem podtrhuje. Podlahy volte v tmavším dřevěném dekoru, případně imitaci dřevěných prken. Vyhněte se ale plovoucím podlahám, z nichž nepřirozenost čiší a útulno anglického stylu mohou srazit. Podlahy můžete oživit také tmavým kobercem v hnědých až vínových či bordó odstínech, které se hodí ke křeslům v anglickém stylu.

Solitérní nábytek

K anglickému stylu patří pečlivý výběr starožitných kousků, ať už jde o lampy, křesla nebo prádelníky. Zapomeňte na sériově vyráběný nábytek a vyhněte se obývákovým stěnám či podobným záležitostem. Jednotlivé kousky se mohou stylově či barevně mírně odlišovat, ale ve vzájemné kombinaci by měly vytvářet kompaktní celek. Patřit sem mohou křesla, příborníky, pohovky, lenošky, a komody. Zvláštním kouskem mohou být čajové stolky odkazující na anglickou tradici dýchánků.

Krbová římsa

Málokdo je obdařen krbovou římsou a ne vždy je možné z designových důvodů takovouto stavební úpravu provádět. Výrazná krbová římsa však k anglickému stylu patří; s ní i vystavené květiny a fotografie. Poslední dobou se (zejména před Vánoci) rozšířila výroba a instalace falešných krbů právě za dekorativním účelem, nicméně tyto pokusy působí spíše zoufale, než elegantně. Pokud vaše domácnost nebyla obdařena krbem, využijte jako dominantu místnosti starožitný sekretář nebo příborník, na jehož desku umístíte dekorace.

Tapety na zdech

V anglickém stylovém prostoru nesmí chybět tapeta. Zvolit můžete jednoduché pastelové barvy ladící s doplňky, ke stylu ale patří také tapety květované nebo s proužkem, případně historickým vzorem. Standardně se nepoužívají geometrické vzory, a to ani na tapetách, ani na potazích nábytku. S květinkami to však nepřehánějte; odlišné květinové vzorečky mohou vytvořit v místnosti nevkusný zmatek.

Anglická kožená pohovka

Pohovky v anglickém stylu jsou vyrobeny v elegantním koženém dekoru. Povrch pohovek je sice lesklý, ale nejedná se o klasickou lesklou useň. Materiál pro výrobu anglických pohovek je upravován vytíráním. Anglické sedací soupravy jsou elegantní, hladké, mají na sobě vtahy a vyrábíme je z luxusních skotských kůží, které vydrží při správné péči dlouhá léta jako nové. Do větších rodin můžete pořídit dokonce rohovou sedací soupravu v anglickém stylu.

Nezapomeňte na koupelnu

Co se týče anglického stylu, nezůstávejte jen u obytných místností. I koupelnu je možné sladit v tomto duchu. Příjemným obložením, například z mramoru, vytvoříte zajímavý základ. Vanu volte na nožičkách, s mosaznými kohoutky. V anglické tradici je zvykem oddělovat kohoutky i vodovody na teplou a studenou vodu. I zde můžete využít na stěny květinové jemné tapety nebo tapety pastelových barev. A nakonec pověste nad umyvadlo zrcadlo, ideálně v kovovém tepaném rámu, například z nabídky některého starožitnictví.

Doplňky

Soustřeďte se i na maličkosti, které spolu tvoří celek. Kromě luxusní sedací soupravy k anglickému stylu patří také menší detaily. Soupravu doplňte sametovými polštáři a sametovými závěsy s třásněmi. Osvětlení je také důležité; použijte starožitné lampy, nebo větší lustr. Ideální je lustr křišťálový, ale hodí se sem také lustr kovový. Významnou dominantou prostoru mohou být stojací kyvadlové hodiny.