Domov v rustikálním stylu vás vrátí zpět ke kořenům a přinese vám klid na duši


Napsáno 26. února 2021 08:17


Praskající oheň v krbu, měkký kožený ušák a teplá vlněná deka. Takto vypadá domov v rustikálním stylu. Také jste se do něj zamilovali?

Jak vypadá rustikální styl

Rustikální styl se překládá jako selský nebo venkovský. Interiéry a vybavení v rustikálním stylu jsou především masivní, dekorativní a útulné. Mezi nejčastěji používané materiály patří dřevo a místostem dominuje hnědá barva.

Pohovky v anglickém stylu

Kam se rustikální styl hodí?

Rustikální styl bydlení se nejvíce hodí do luxusnějších chat, domů a penzionů na horách. Doma ho oceníte především v obývacím pokoji a ložnici. Naopak se příliš nehodí do panelákových bytů nebo dětských pokojů. Nábytek z masivu, který je dominantou rustikálních interiérů, je příliš mohutný. Malé panelákové pokoje by působily stísněně.

Obývací pokoj a ložnice v rustikálním stylu

Toužíte po rustikálním obývacím pokoji a ložnici? Využijte při zařizování interiéru tyto prvky:

Dřevo a přírodní materiály

Rustikální styl je založen především na přírodních materiálech. Patří mezi ně bavlna, len, vlna a surové dřevo. Použít můžete i v malé míře kov, především v tmavé barvě.

Kožená sedací souprava rozhodně patří do rustikálního obývacího pokoje. Ideální jsou sedací soupravy v anglickém stylu nebo vyrobené z pravé kůže. Vyhněte se raději moderní lesklé kůži. Vašemu obývacímu pokoji bude více slušet kůže broušená a neopracovaná. Krásným doplňkem je také kožený ušák, ve kterém můžete lenošit s knížkou a dobrým čajem.

Sedací souprava Elizabeth

Krb nebo kamna

Pokud máte jen trochu možnost, pořiďte si do domu krb nebo kamna. Pohled do praskajícího ohně je velmi uklidňující. Vyměňte elektrický sporák za kamna a uvařte si na ohni vodu na čaj. Ten pocit relaxace je k nezaplacení.

Kožešiny a kůže

Huňaté kožešiny a kůže zútulní a zateplí prostor. Rozložte je na zem nebo na křeslo a zachumlejte se do nich v chladných zimních dnech.

Přírodní dekorace

Paroží nebo vycpaný bažant. I takové dekorace patří k rustikálnímu stylu. Pátrejte například u prarodičů na půdě, na chatě nebo v bazarech s nábytkem.

Porcelán

Zapomeňte na barevné talíře z velkých obchodních domů. K rustikálnímu stylu patří pravý cibulák a český porcelán.

Jemné barvy a tlumené osvětlení

Rustikální styl je typický přírodními barvami. Patří mezi ně bílá, béžová, hnědá, šedá nebo černá. Použijte je na nábytku i na zdech. Světla volte v teplých odstínech. Krásně v tomto stylu vyniknou svíce, svícny nebo lucerny.

Postel

Rustikální styl se do ložnice velmi hodí. Dominantou pokoje by měla být masivní postel. Na kvalitním spánku nešetřete. Poohlédněte se po takové, která má výrazné čelo a vysoké matrace. Ideálním materiálem je samozřejmě dřevo nebo přírodní kůže.

Luxusní postel Bloom

Polštáře a deky

U povlečení a plédů si nespleťte rustikální styl se stylem Provence. Sem květy levandule nepatří. Raději sáhněte po teplých a měkkých dekách s károvaným vzorem. Veškeré materiály by měly být opravdu přírodní. Len, vlna a bavlna jsou tou nejlepší volbou.

Květiny

Jakými květinami byste měli ozdobit jídelní stůl? Rozhodně těmi, které natrháte na poli za domem. Zapomeňte na kaktusy a exotické květy. Do vázy dejte raději mák, tulipány, chrpu nebo sedmikrásky.