Hladká vs. broušená kůže: Jaké jsou základní rozdíly?


Napsáno 11. července 2020 14:10


Hladká kůže

Co to je?

Hladká kůže je surovina zpracovaná nejběžnějším způsobem, jaký je u hověziny obvyklý. Nejpoužívanějším způsobem zpracování je úprava v pigmentovou useň. Na povrch kůže se aplikuje krycí barva, která sjednocuje povrch a dodává materiálu lesk a pružnost. Pigmentová kůže je odolná proti teplu a slunečnímu záření. Taková pohovka zkrátka nevybledne. Je oblíbená pro svou jednoduchou údržbu a zákazníci si ji volí pro její chladivý efekt. 

Výhodou pigmentové usně (a hladké kůže obecně) je snadno stíratelný povrch. Hladká kůže je oblíbená u rodin s dětmi nebo majitelů domácích mazlíčků, protože do hladkého povrchu se nezabodávají chloupky, které se z tkaných materiálů musí složitě dostávat dolů. Kromě sedaček můžete hladkou kůži vidět i na relaxačních křeslech.

Údržba

Hladkou useň je dobré dvakrát do roka naimpregnovat. Vyvarujte se prostředků, jakými jste si zvykli v nouzi ošetřovat boty (různé mastné krémy a oleje). Běžná údržba spočívá v občasném setření vlhkým hadříkem. I před impregnací je tato údržba nutná. V kbelíku nebo speciálním zařízení vytvořte suchou pěnu z čističe na kůži (neaplikuje se přímo voda, ale právě pěna vytvořená na hladině). Kůži nesmíme dřít, aby se nenarušila pigmentová úprava.

Při impregnaci můžeme postupovat jako při impregnaci obuvi. Použijeme aplikátor z mikrovlákna nebo sprej. Necháme jej několik hodin pořádně zaschnout a zbytečnou impregnaci, která se nevstřebala, setřeme hadříkem.

 

Broušená kůže

Co to je?

Existuje několik druhů broušených kůží. 

Nubuková kůže

Nubuk je jedním z druhů semiše. Zatímco velur je broušený po rubu, nubuk je broušený po líci. 
Zásadní je pro oba dva druhy broušené usně hřejivost na povrchu. Broušená kůže je měkká a poddajná. Vyznačuje se dokonalou prodyšností, díky čemuž se liší od ostatních kůží.

Anilinová kůže

Anilinová useň je trochu dražší záležitost a pokrývá luxusní sedací soupravy. Jde o kůži ošetřenou speciální anilinovou vrstvou rostlinného oleje, načež při této úpravě zůstává zachována přirozeně proměnlivá barevná struktura po celé ploše materiálu. Taková kůže činí z každého kusu nábytku originální kousek. Anilinová useň je teplá, měkká a pružná. Její barva a struktura vychází z genetiky a života jednotlivého zvířete, ze kterého useň pochází. Vidíte každou stopu po bodnutí hmyzem nebo zranění. Useň dýchá a přejímá teplotu okolí, proto je sezení na anilinové usni velmi příjemné. Stále jde o broušenou kůži, avšak má trochu jiné parametry na údržbu, než klasický semiš nebo velur.

Údržba

Čištění nubuku probíhá na sucho, a to speciálními kartáčky a gumami. Přibližně třikrát ročně ošetřujeme materiál proti vyblednutí a vysušení speciálními přípravky. Takové přípravky jsou velice důležité, protože stárnoucí semiš se může časem začít trhat. Proti působení vnější vlhkosti, která může povrch pohovky či gauče znehodnotit a vytvořit mapy, se používají impregnační přípravky a spreje, a to každých 3 až 6 měsíců. Až budete přemýšlet nad tím, jak vyčistit sedací soupravu, myslete na to, že semiš a hladká useň vyžadují odlišný přístup a rozdílné čistící a impregnační prostředky. Pokud stojíte o konzultaci a chcete se s námi poradit o vašich individuálních požadavcích, neváhejte a kontaktujte nás.