Jak vybrat impregnaci na broušenou kůži?


Napsáno 15. července 2020 10:40


Správná péče o vaši luxusní sedací soupravu může zásadně ovlivnit její životnost. Nedávejte proto na babské rady a dopřejte svému nábytku tu nejlepší péči. V konečném důsledku to oceníte a sedačka bude navíc vypadat skvěle.

Sedací souprava z broušené kůže se musí udržovat dosti citlivým způsobem. Sedačky se totiž nesmějí promáčet, a tak se po suchém čištění sedací soupravy a jejím šamponování musíte nubuk naimpregnovat, aby se kůže nezačala časem rozpadat.

Detail sedací soupravy Kréta

Sedací souprava Kreta

Univerzální impregnační spreje

V nabídkách prodejen obuví se nejčastěji setkáte s univerzálními spreji, které jsou vhodné na více materiálů. Bývají levné a prodávají se ve velkých baleních. Takovou impregnaci můžete použít i na bundu, stan nebo batoh. Univerzalita výrobku však může být v rozporu se snahou o nejlepší možnou péčí o konkrétní materiál.

Speciální impregnace na nubuk

Nejlepším řešením je koupě speciálního přípravku na nubuk, který obsahuje specifické látky na přírodní bázi zlepšující kvality daného materiálu. Těmito látkami mohou být různé speciální oleje (třeba mandlový) nebo lanolin (látka, která se vytváří na povrchu ovčí srsti). Impregnace na nubukové sedačky se prodávají ve větších baleních, než impregnace na boty. Někdy je k dostání i kondicionér na nubuk, který vedle impregnace také zlepšuje vlastnosti kůže, jakými jsou její elasticita a měkkost.

Čistící sada na nubukovou kůži

Na trhu jsou často k sehnání sady na čištění sedačky. Obsahují čistič, impregnaci, kartáček na nubuk a utěrky z mikrovlákna. Taková sada vás přiměje zachovat celý postup čištění, který je nutný k tomu, aby vaše sedačka zůstala krásná a aby se její povrch netrhal.

Detail sedačky v nubukové kůži

Sedací souprava Riverton

Co by měla mít správná impregnace na sedačku?

Poměrně důležitou vlastností je vedle ochrany před vlhkem také ochrana před UV zářením, které spolu s vlhkem urychlují rozklad kůže a její vyblednutí. Takovou ochranu zajistí vaší sedačce lanolin, teflon nebo přírodní oleje. Oblíbené jsou poslední dobou technologie nano-impregnace, které pracují na hloubkové úrovni a předčí tradiční metody.

Vyvarujte se aplikování babských rad, které doporučují impregnaci vazelínou, mastmi nebo stolními oleji. Takové přípravky snižují kvalitu materiálu, mohou jej poškodit, zůstávají na povrchu (zatímco speciální přípravky jdou do hloubky) a obtížně se dávají dolů, tudíž budoucí péče o kůži se nemusí dostat do vrstev, které potřebujete ošetřit.

Pokud vás zajímá výroba z broušené kůže, prohlédněte si vzorník broušené kůže pro představu vizuálu, jaký sedacím soupravám dáváme.

Náhled vzorníku broušené kůže

Vzorník broušené kůže