Jak vyčistit látkovou sedačku? Váš kompletní rádce


Napsáno 29. ledna 2021 09:58


Při pořízení látkové sedací soupravy si budete klást otázku, jak takovou sedačku vyčistit. Jedná se o kus nábytku, na kterém trávíme velkou část dne; na sedačce odpočíváme, pracujeme nebo přijímáme návštěvy. Zejména rodiny s dětmi a mazlíčky narážejí na problém akutních stop jejich existence: tekutiny, barvičky a další nečistoty se odstraňují obtížně. Jak na ně?

Jak vyčistit skvrny z látkové sedačky

Na očištění skvrny na potahu látkové sedačky použijte přípravky na čalouněné sedačky na bázi suché pěny. Pokud vám na sedačce ulpěla mastná skvrna (od oleje nebo omastku), poradí si s ní ocet nebo kyselina citronová. Kyselý přípravek můžete použít i na pivo, vejce, většinu přírodních nečistot. Na mastnotu také pomáhá čistý líh (technický). Čokoládu, kečup a kafe spolehlivě odstraní studená voda. Čistící prostředek můžete na skvrnu aplikovat v koncentrovanějším množství a doufat, že se špína uvolní. Pomoci tomu můžete mechanickým drážděním materiálu hadříkem nebo kartáčkem.

Odstranění starší skvrny ze sedačky

Unikla vám nějaká skvrna, kterou jste akutně nestihli odstranit a nevíte co s ní teď, po delší době? Na starší skvrny tohoto typu pomáhá glycerin, můžete tedy použít mýdlo a mýdlovou vodu. Pokud jste si textilní potah ušpinili něčím houževnatějším, jako je vosk, plastelína nebo žvýkačka, budete potřebovat parní čistič nebo pomoc odborníka. Žvýkačku je také možné obvykle zmrazit a odrolit. Toho lze docílit aplikováním ledu nebo speciálním sprejem.

Sedací souprava Deimos

Pravidelné čištění látkové sedačky

Luxusní sedací soupravy vyžadují vedle nárazového čištění skvrn také pravidelnou údržbu, která se postará o menší, avšak záludné nečistoty udržující ve tkanině roztoče, alergeny a také zvýrazní jejich barvy. Jak vyčistit čalouněnou sedačku tak, aby reprezentovala a dlouho vydržela krásná?

Co použít k pravidelné údržbě látkové sedačky?

Vyplácí se, stejně jako v předchozím případě, taktéž čištění přípravkem na bázi suché pěny. Běžná údržba začíná použitím vysavače s nástavcem na čalounění. Dále se nabízí varianta suchého a mokrého čištění. K ruce vám mohou být stroje, jež jsou schopné hloubkového vyčištění, které odstraní i dlouho zapomenuté nečistoty. Ty se v sedačce mohou nastřádat za delší dobu a pak ji odmítají jen tak opustit.

Rozdíly mezi suchým a mokrým čištění sedačky

Při mokrém čištění se do látky strojově aplikuje voda s přípravkem a zároveň je hned odsávaná zpět. Takto se ze sedačky dají dostat všechny nečistoty: pot, zbytky jídel a nápojů, prach, některé skvrny a pachy.

Suchý způsob odstraňuje nečistoty mechanicky. Speciální vysavač aplikuje do povrchu sedačky suchou pěnu. Nečistoty se stejně jako při mokré variantě strojového čištění ihned odsávají pryč silným tlakem. Tato metoda je vhodná pro letité a silné nečistoty.

Jak často čistit látkovou sedačku?

Ačkoli se doporučuje sedačku čistit alespoň dvakrát do roka, v domácnosti s dětmi, alergiky a zvířaty můžete pravidelnost zvýšit. Proti prachu, který se v čalounění často usazuje, můžete bojovat hadrem namočeným do mýdlové vody. Zabránit větším nečistotám můžete impregnací materiálu, která je důležitá zejména u kožených sedaček, ale i na látkovém potahu dokáže vytvořit film, který způsobí, že se nečistoty nevpijí do vláken a jdou snadno odstranit.

Sedací souprava Bellona

Jak vyčistit koženou sedačku

U kožených sedaček je nutné rozlišit, zda se jedná o kůži lakovanou nebo broušenou. V obou případech se používají speciální suché pěny na čištění a také impregnační prostředky. Čištění kožené sedačky je náročnější a sofistikovanější proces, kterému se blíže věnujeme v článku Jak čistit koženou sedací soupravu. Najdete zde i odpověď na otázku jak vyčistit semišovou sedačku; semiš se udržuje stejně jako jiné druhy broušené kůže a zvlášť důležité je ošetření prostředky proti vysušení a slunečnímu záření. Pokud nevíte jak vyčistit koženkovou sedačku, neopisujte návod na čištění kůže. Varujeme před použitím přípravků určených pro ošetření pravé kůže. Totéž se týká i čištění jiných kusů nábytku, jako je relaxační křeslo nebo čalouněné čelo postele. Pokud máte doma sedačku z broušené kůže, tak vás bude zajisté zajímat náš článek Jak vybrat impregnaci na broušenou kůži.

Jak čistit koženou sedací soupravu?