Jak pečovat o pigmentovanou kůži? Základní pravidla


Napsáno 21. října 2020 09:39


Pigmentace usně je nejběžnějším zpracováním kůže, které známe. Z pigmentované kůže se vyrábí nejen sedací soupravy, ale také oblečení a módní doplňky. Stejně jako jiné druhy usně i pigmentovaná kůže vyžaduje specifické zacházení, aby vám dlouho vydržela krásná. Jak se o koženou sedačku postarat?

Sedací souprava LEVANA

Co je to pigmentovaná kůže?

Pigmentace je jednou z variant, jak je možné upravit přírodní kůži. Abychom pochopili, jak moc se liší jednotlivé druhy kůže (usně) podle druhu pigmentace, vyjmenujeme si základní tři úpravy v tomto směru. Rozdílné vlastnosti těchto tří druhů kůže můžete zohlednit při výběru luxusní sedací soupravy.

Kůže v přírodním vzhledu (anilinová úprava) je zcela hladká kůže, barvou dotčená jen nepatrně, a to tak, že pod vrstvičkou barevné úpravy zůstává patrná původní struktura usně, která prozrazuje mnohé o životě zvířete. Vzniká tak velmi přirozený a jemný materiál, který působí stále velmi rustikálně. V této úpravě seženete výhradně luxusní kožené sedací soupravy, je zpravidla nenapodobitelná a každý kousek je originál kvůli specifickým jevům na kůži konkrétních zvířat, z nichž pochází.

Silnější pigmentaci vnímáme u “semi-anilinové” úpravy materiálu. Zpracovává se stejně, jako anilinová kůže, jen s lehkou pigmentací na povrchu. Na povrchu vzniká jemná vrstvička, která chrání materiál, zatímco ostatní vlastnosti přírodní usně jsou zachovány. Úprava, které se budeme v tomto článku věnovat, se nazývá “pigmentová” nebo také “hladká” či “lakovaná useň”. Tato úprava zcela pokrývá přirozené zbarvení a vzorování kůže. Barva chrání materiál před slunečním zářením i oděrem. Materiál je odolný prachu i vodě a snadno se udržuje.

Základní péče o lakovanou useň

Jak vyčistit koženou sedací soupravu? Jelikož je kůže ošetřená vrstvičkou barvy, k běžné údržbě při úklidu stačí vlhký hadřík s troškou saponátu, kterým setřete nečistoty, prach i chlupy. Povrch je hladký a málo saje, takže si oproti sedací soupravě z broušené kůže s mírným vlhkem poradí. Ostatně i pigmentovanou useň je třeba dvakrát do roka naimpregnovat. Před impregnací je potřeba useň omýt speciálním přípravkem na kůži a před čištěním je ideální sedačku vysát od prachu a chlupů.

Jak na mokré čištění pigmentované kůže?

Ve kbelíku s vodou vytvoříte suchou pěnu, kterou nanesete hadříkem nebo jemným kartáčkem a jemně očistíte povrch. Nesmíte jej dřít, ani jinak mechanicky poškodit, jinak by se setřela barva. Kůže se jemně čistí do doby, dokud nezmizí nečistoty. Zvláštní důraz klaďte na místa s největší zátěží (podhlavníky, sedáky, opěradla na ruce), kde se očekává jak větší nápor na materiál, tak vyšší mastnota pocházející z lidského těla.

Následně je potřeba nanést impregnaci

Poté, co sedačka uschne, naneste jemným hadříkem z nanovlákna impregnaci, a sice speciální impregnaci na lakovanou useň. Impregnaci naneste rovnoměrně a sedačku nechte uschnout, ideálně i den nebo dva, aby se impregnace dobře vpila. Zbytky nevstřebané impregnace poté setřete hadříkem. Impregnací chráníte kůži před vysušením a vyblednutím barvy. Impregnaci i s hloubkovým čištěním provádějte alespoň dvakrát nebo třikrát ročně.

Bellona

Vyčistěte skvrny na lakované usni

Pokud sedačku potřísníte nečistotami, ihned je setřete nebo (v případě tekutin) vysajte ubrouskem. Poté použijte speciální čistící emulzi na čištění skvrn lakovaných usní. Je také možné použít lokálně šampon pro běžnou údržbu materiálu a suchou pěnu nanesenou hadříkem. I v tomto případě manipulujte s materiálem opatrně, abyste jej mechanicky nepoškodili a nezpůsobili v budoucnu hlubší poškození materiálu.

Tipy na každodenní použití

Kožené sedačky nemají rády příliš vlhké prostředí. Proto udržujte v místnosti standardní vlhkost mezi 40 a 70 %. Teplota by také neměla být extrémní. Běžná pokojová teplota do 35 °C jí bude vyhovovat, nevystavujte ji často ani přílišnému chladu. Kožené sedačce bude jistojistě vadit přímé teplo, a to jak sluneční paprsky, tak žár ohně, například z krbu. Nejen že se pak materiál snadno “rozkládá”, ale UV záření může poškodit zbarvení materiálu.

Neusazujte se na sedačku v oblečení s ostrými hranami a předměty; což zní možná trochu nesmyslně, ale prohlédněte si své kalhoty, jestli nedisponují ostrými zipy nebo knoflíky. Hrany a hroty mohou způsobit mechanická poškození, která obvykle vedou k počínající zkáze materiálu. Pokud se v létě potíte, nenechte se svést zdánlivou chladivostí materiálu, protože lidský pot umí rozpustit velké množství přírodních materiálů, kůže nevyjímaje. V létě si můžete na sedačku hodit savý přehoz, který kůži ochrání.

Sedací souprava MINERVA