5 tipů, jak vymalovat obývák s hnědou sedačkou


Napsáno 3. června 2022 10:33


Hnědou sedačku volí čím dál tím víc českých domácností. Má pěkný přírodní vzhled, a navíc se dobře udržuje. Pokud nad ní uvažujete i vy, určitě vás zajímá, jak se sedací soupravou v této barvě sladit zbytek obývacího pokoje. Přinášíme 5 tipů, jak na to!

Stěhujete se do nového, nebo se chystáte na rekonstrukci současného domova? Pak určitě přemýšlíte nad tím, jak vše zkombinovat a co všechno budete ještě muset koupit. Podívejte se na náš článek Jak zařídit byt. Najdete v něm spoustu inspirace. A nyní k tématu dnešního článku – jakou barvu zdí vybrat pro obývací pokoj s hnědou sedačkou.

1. Podtrhněte světle hnědou sedačku tmavší barvou stěny

Světle hnědá je příjemná, hřejivá barva, pomocí které navodíte tu správnou atmosféru pro odpočinek a relaxaci. Hnědé krásně sluší kombinace tón v tónu, a proto doporučujeme ke světlé sedačce zvolit tmavě hnědou stěnu.

Tak například sedací soupravy z broušené kůže. Světlejší varianty, které připomínají barvu tmavého písku, dokonale vyniknou na výrazném podkladu, který vykouzlíte tmavě hnědým nátěrem v barvě zeminy, čokolády, nebo naopak s chladnějším, šedým podtónem. 

Pokud je váš obývací pokoj menší, doporučujeme tmavě vymalovat pouze jednu stěnu. Docílíte tak kýženého efektu, ale zároveň místnost opticky nezmenšíte. Výmalbu ostatních stěn ponechte světlejší – prostor bude díky tomu působit vzdušněji. I zbytek obýváku zahalte do zemitých odstínů, od koberců po nábytek.

2. S tmavě hnědou sedačkou se nebojte kontrastu

Tmavě hnědá sedačka je výraznou dominantou, na kterou byste měli být pyšní! Například taková anglická sedací souprava s typickou texturou připomínající kluby gentlemanů. Jak s ní sladit zbytek místnosti, abyste podtrhli její krásu a zároveň se nedopustili designérského faux-pas?

K tomuto typu nábytku doporučujeme výraznou, tmavě modrou stěnu. Nebojte se nezvyklého kontrastu. Tmavě modrá je luxusní barva, kterou dáte okolí najevo, že víte, jak žít na úrovni. Další možností jsou stěny v bílo-šedé kombinaci.

3. Zajímavý kontrast podruhé, tentokrát pro světle hnědé sedačky

Zajímavý kontrast vytvoříte také pomocí zelené. Ať už světlejší varianty typu tyrkysové, tak saturovanější jako je smaragdová a sytě zelená. V tomto případě bude dobře fungovat právě světle hnědá sedačka, a to zejména sedačka v moderním stylu. Dekorace, doplňky a nábytek zvolte v dalších odstínech hnědé, případě v jiných neutrálních barvách. 

4. Minimalismus ve skandinávském stylu

Ač to není nejčastější kombinace, i do skandinávského stylu se hodí hnědá sedací souprava. Ať už se rozhodnete pro světlejší nebo tmavší variantu, stěny natřete klasickou bílou. A zbytek vybavení pořiďte v bílých a černých barvách.

Nebojte se této kombinace ani u klasičtějších typů sedaček, jako jsou již zmíněné anglické sedací soupravy. I ty totiž umí perfektně zapadnout do soudobého stylu, jakým je právě skandinávský minimalismus.

A jelikož jsme úsporní co se týče barev, vynahraďte si to v texturách. Kupte dekorační polštářky, deky nebo plédy různých materiálů. Docílíte tak členitějšího prostoru, který je nejen zajímavější na pohled, ale především úžasně útulný.

5. Okořeňte si život trochou červené a žluté!

Červená a žlutá je odvážné duo, na které si jen tak někdo netroufne. Chcete vybočit a zařídit si domácnost originálně a ve stylu? Vsaďte na ně! Hnědá sedačka krásně zapadne do interiéru s červenými stěnami a doplňky v odvážné žluté.

Pro červené stěny zvolte nějaký méně saturovaný odstín červené jako je třešňová, cihlová nebo skořicová. Jelikož mají poslední dva odstíny hnědý podklad, se sedačkou jim to bude slušet. Výrazně žlutými akcenty zase podtrhnete celkovou atmosféru a vytvoříte nezapomenutelný efekt.

Jen si to představte. Sami sebe v zrekonstruovaném bytu a to v perfektně sladěném obývacím pokoji, jak odpočíváte na nové luxusní sedačce. Udělejte si radost a objednejte si ji ještě dnes!