Jak zařídit moderní byt podle vašich představ? Tipy a inspirace


Napsáno 29. ledna 2021 10:59


Do zařizování nového bytu se musíte pustit s chutí! Jedině tak mu vtisknete svou osobitost a proměníte ho v místo, kam se budete s nedočkavostí vracet. Radit si příliš nenechávejte, ale trošku inspirace a pár tipů neuškodí.

AresSedací souprava Ares

Byt vždy zařizujte jako celek, aby k sobě vše pěkně sedělo. Proto byste se měli už před nakupováním vybavení rozhodnout, v jakém stylu chcete vaše království mít. Máte rádi přírodní materiály, zamlouvá se vám minimalismus, anglický styl interiéru nebo vám imponuje spíše elegantní design? Rozhodněte se pro jedno a jděte do toho!

Ideální stav je, když máte na vše našetřeno a můžete vybírat vše z jedné série, aby vybavení bytu nebylo “každý pes, jiná ves”. Pokud budete jednotlivé komponenty dokupovat postupně, může se stát, že křesla budou mít jiný odstín než pohovka, nebo že barva dřeva kuchyňské linky a jídelního stolu se budou lišit.

Zaměřte se pokud možno na kvalitní zpracování detailů a materiálů, které se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí. Nevybírejte však pouze z katalogu, ale jeďte se podívat na skutečné výrobky. Zajímejte se o výrobce kování, složení materiálu a poskytovanou záruku.

Sedací souprava Minerva

Jaké zvolit materiály v interiéru

Volba materiálu celkově ovlivní nejen vzhled, ale i životnost interiéru. Proto dejte výběru zvýšenou pozornost.

Dřevo je nestárnoucí klasika

Stále více populární materiál, který krásně vypadá a navíc tak hezky voní! Dřevěný může být nejen nábytek, ale i třeba obklady. Lidé dřevo často volí pro jeho odolnost a vysokou životnost, originální vzhled jednotlivých kusů a možnost zvolit různé dřeviny.

Kůže jako symbol elegance

Další oblíbený přírodní materiál, který dokáže ozvláštnit a povznést každý interiér. Oblíbené jsou především kožené sedací soupravy a křesla, které působí luxusním dojmem. Výhodou kůže je také odolnost a pohodlnost. Pravidelnou péčí pak jde docílit i dlouhé životnosti.

Textil dokonale doladí interiér

V kurzu jsou přírodní textilie jako vlna a len, které mají své využití pro dekorace, čalounění či ložní prádlo. Jsou vhodné pro alergiky, ekologické, odolné proti pachům a absorbují vlhkost.

Sklo se vyjímá kdekoliv

Do popředí se dostává také sklo, které se báječně vyjímá například v kuchyni či obývacím pokoji. Například skleněné stoly v kombinaci s nerezovými prvky dokážou vytvořit nadčasový dojem.

Barvy jsou jen na vás

Interiérové barvy samozřejmě závisí na vašem vkusu. Každý rok se objevují odstíny, které jsou “zaručeně trendy”, ale na ty se neohlížejte. Dejte na svůj instinkt.

Pokud jste se rozhodli pro přírodní ladění bytu, zaměřte se na uklidňující paletu modré, pískové, bílé, zelené či okrové. Hezky vypadají jejich jemné odstíny, naopak se vyhněte příliš jasným a sytým kombinacím, které působí “rozhádaným” dojmem. Výraznější tóny ale můžete použít v kombinaci s neutrálními barvami jako šedá nebo béžová - tato volba je dobrá zase pro minimalistický design.

Sedací souprava Panama

Méně je v bytu někdy více

Moderně zařízené byty by neměly být příliš “zaplácané” nábytkem, žádaná je spíše vzdušnost. Úložné prostory patří ideálně na chodby, do výklenků a komor. Pasé je také striktní rozdělení místností zdmi. Kuchyň a obývací pokoj oddělené pouze náznakem (třeba barovým pultem) jsou už dnes standardem.

V obýváku je nejdůležitější pohodlná moderní sedací souprava, která by měla reflektovat jak často a kolik lidí ji bude používat. Z módy jsou obří obývací stěny. Klidně místo toho zkombinujte komodu a police. Nebojte se do obývacího pokoje umístit jeden dva retro kousky, jako je třeba křeslo po babičce nebo stylová lampa.

Středobodem ložnice je samozřejmě postel, do které se vyplatí investovat (respektive do kvalitní matrace). Jinak by zde ale nemělo být příliš rušivých prvků - vystačíte si s vestavěnou skříní či komodou na oblečení a případně nočními stolky.

Sedací souprava Juno