Jak zařídit ložnici podle Feng Shui? Nechte energii proudit


Napsáno 4. října 2021 15:32


Feng Shui je jedním z pilířů tradiční čínské medicíny a vychází z taoistické filozofie. V ložnici se Feng Shui projevuje vhodným umístěním nábytku a prouděním pozitivní energie.

Proudící energie čchi

Čchi je energie v našem okolí. Představit si ji můžete jako řeku, která protéká celým bytem. V prázdném prostoru proudí až moc rychle. V zastavěné místnosti naopak plyne příliš pomalu. Množství nábytku a dekorací by tedy mělo být vyvážené. Jen tak vám bude v ložnici příjemně a bude se vám dobře spát.

 Luxusní postel Caprisa 

Postavení postele podle Feng Shui

Toužíte po kvalitním a klidném spánku? Postavte postel na severojižní osu. Ta je podle Feng Shui nejklidnější. Jaká jsou další pravidla podle čínského učení?

  • Čelo postele by mělo být u zdi, aby chránilo hlavu.
  • Nestavte postel přímo proti dveřím. Měli byste tendenci neustále kontrolovat, zda do místnosti někdo nevchází a neodpočinuli byste si.
  • Naproti posteli by také nemělo být zrcadlo. Odraz v něm by vás akorát rušil při odpočinku.
  • Postel by měla být přístupná z obou stran. V opačném případě bráníte přirozenému proudění čchi.
  • Ze stejného důvodu nad postel neumisťujte police, skříňky ani dekorace.
  • Pod postelí nechte volný prostor. Opět tím umožníte lepší proudění energie.

Barvy v ložnici podle Feng Shui

V ložnici používejte především harmonické barvy v neutrálních tónech. Patří mezi ně béžová, bílá nebo šedá. Vyhněte se výrazným barvám, jako je červená nebo oranžová. Myslete na to i v případě, že budete vybírat tapety do ložnice.Tyto odstíny přináší energii a vzrušení. Jsou spojené s očekáváním, úrodou, radostí a teplem. Hodí se proto více do obývacího pokoje nebo do kuchyně. V ložnici potřebujete navodit atmosféru klidu, míru a relaxace.

Materiály v ložnici podle Feng Shui

Ideálním materiálem do ložnice podle Feng Shui je dřevo a kůže. Postel by měla být pevná, masivní a pohodlná. V celé místnosti se vyhněte dřevotřísce, plastu a kovu. Také matrace by měli být co nejvíce přírodní a kvalitní. Do našich luxusních postelí vkládáme pouze vysoké a kvalitní matrace od českých nebo italských dodavatelů. Díky tomu splňují i ty nejnáročnější nároky pro kvalitní spánek.

Doplňky v ložnici podle Feng Shui

Každá věc v ložnici má vliv na naše vnímání a na kvalitu spánku. Dobře si tedy promyslete, co do místností dáte. Pozitivní vliv mají partnerské fotografie. Vyhněte se smutným a negativním obrazům. Nezapomeňte také na suché květiny. Představují mrtvou energii. Pokud chcete mít v ložnici květiny, vybírejte jen ty živé a ideálně s kulatými listy. Více o principech Feng Shui se dozvíte v tomto článku.

Osvětlení v ložnici podle Feng Shui

Při výběru osvětlení dbejte na to, aby světlo nebylo příliš ostré. Vhodné jsou tlumené lampičky nebo svíčky. Se světly si pohrajte a vytvořte různé atmosféry. Volte žárovky s teplým odstínem světla nebo svíčky. Pozor si ale dejte na typ vosku. Ideální je přírodní a bez toxinů.

Do ložnice také nepatří elektronika. Nedívejte se z postele na televizi a před spaním odložte telefon. Modré světlo nepříznivě ovlivňuje přirozený biorytmus a způsobuje nespavost. Raději si před spaním čtěte nebo buďte s partnerem. Lépe si odpočinete a ráno se probudíte svěží a plní energie.

Luxusní postel Selena