Jaká je správná vzdálenost sedačky od televize? Nekažte si zrak


Napsáno 22. dubna 2021 13:00


Správná velikost televize

Velká televize není vždy tou nejlepší volbou. Pokud máte malý byt a jednotlivé kusy nábytku jsou blízko u sebe, vyberte si raději menší televizi. Již úhlopříčka 50“ (cca 125 cm) vám poskytne příjemný zážitek ze sledování filmů. Úhlopříčka 60“ (cca 150 cm) vám dodá pocit, jako byste byli v domácím kině. 

Naše realizace - Sedací souprava Tasman

Jak daleko sedět od televize

Pokud máte televizi ve Full HD, mějte sedací soupravu alespoň ve vzdálenosti 2,5 násobku její úhlopříčky. Uveďme si příklad. Pokud máte úhlopříčku 50“ (cca 125 cm), umístěte sedačku alespoň do vzdálenosti 3 metrů od televize.

Televize s rozlišením 4K by měla mít úhlopříčku rovnou minimální pozorovací vzdálenosti. Například na televizi s úhlopříčkou 50“ (cca 125 cm) se dívejte ze vzdálenosti alespoň 1,25 metrů.

Kam televizi umístit

Televizi můžete umístit na komodu nebo přímo na zeď pomocí držáků. Jak by měla být televize vysoko? Střed obrazovky by měl být ideálně ve výšce očí sedícího člověka. Většinou se jedná o výšku od 90 do 120 cm. Při sledování filmu vás nebude díky tomu bolet za krkem, protože se nebudete muset zaklánět. Na každé straně televize nechte alespoň 3 cm volného místa pro správnou ventilaci. Televizi umístěte také ke středu pohovky. Přesnost je důležitá především u televizí se zakřivenou obrazovkou, kde se řiďte podle manuálu dodaném výrobcem.

Světlo a světelné podmínky

Důležitým aspektem při sledování televize je také přirozené a umělé světlo. Dejte si pozor, aby se vám světlo neodráželo v obrazovce a nevytvářelo nepříjemné odlesky. Televizi také nikdy neumisťujte na zeď vedle okna nebo naproti němu. Pokud máte velmi světlý byt nebo světelné podmínky pro sledování televize nejsou ideální, pomůže vám výběr nejlepší televize a také vhodné stínící prvky. Patří mezi ně žaluzie, zatemňovací závěsy nebo rolety.

Při sledování televize nepodceňujte tlumené osvětlení. Ideální je takové, které osvětluje televizi zespodu nebo využijte osvětlené skříňky. Většina dnešních televizí má také ambientní osvětlení.

Sedací souprava Romano

Televize v jednotlivých místnostech

Televize není doménou jen obývacího pokoje. Můžete ji mít také v ložnici, v kuchyni nebo v pokoji pro děti. Každá místnost si klade jiné nároky na umístění.

Kuchyň: Televize v kuchyni slouží především jako kulisa při vaření. Protože ji nesledujete kontinuálně, můžete ji umístit výš nebo níž než je doporučená výška.

Ložnice: V ložnici budete televizi sledovat především v leže. Umístěte ji klidně níž než v obývacím pokoji.

Dětský pokoj: V tomto případě by televize měla reflektovat výšku dětského diváka. Může být umístěna na nízké stoličce, protože děti se na televizi dívají především v sedě na zemi.

Rozmyslete si ale, jestli v bytě potřebujete více televizí. Namísto poslouchání filmu jedním uchem si raději povídejte s rodinou, pusťte si zajímavý podcast nebo si užijte chvíli ticha

Sedací souprava a křesla

V obývacím pokoji trávíme většinu volného času. Při sledování televize bychom měli sedět na kvalitní sedačce nebo v relaxačním křesle. Některá křesla dokonce nabízí masážní prvky nebo vyhřívání. Taková křesla jsou nejen pohodlná, ale díky promyšlenému designu jsou také ozdobou interiéru. Luxusní sedací soupravy nabízí opěrku hlavy, nastavení opěradla nebo hloubky sedu. Zajímavou vymožeností jsou integrované zásuvky, USB porty, vestavná lednička nebo vyhřívání sedáků. To vše vám zpříjemní posezení a zážitek ze sledování filmů.

Sedací souprava Tofane