Inspirace pro velký obývací pokoj


Napsáno 23. března 2023 13:52


Každý, kdo má k dispozici malý interiér touží po velkém a naopak ten, kdo vlastní velký a prostorný byt nebo dům prahne po menších rozměrech obydlí. Tak to zkrátka je. Lidé chtějí to, co aktuálně nemají. Z toho však vyplývá zajímavá otázka, a sice kdo to má se zařizováním domácnosti těžší? Pravděpodobně druhý zmíněný. Kupříkladu zařídit velký obývací pokoj tak, aby byl útulný a příjemný – to je krapet oříšek. Ale my vám ho pomůžeme rozlousknout.

Nejdříve rozdělte obývací pokoj do zón

Zařizování velkého obývacího pokoje není snadné. K dispozici máte obrovský prostor, který se snažíte zaplnit. A ne vždy máte tolik věcí k zaplnění, respektive nechcete, aby váš příbytek působil příliš kýčovitě nebo nepřehledně. Velký prostor vám dává mnoho příležitostí k uklouznutí, proto si při zařizování dávejte pozor na to, abyste nesešli z vytyčené, stylizované cesty.

S tím vám pomůže rozdělení obývacího pokoje do zón. Bez toho se při zařizování podle bytových designérů neobejdete. Podívejte se proto na obývák z ptačí perspektivy a řekněte si, kam umístíte pracovnu, kam jídelnu a kde postavíte knihovnu, která ve vás bude vždy probouzet hrdost z množství přečtených knih.

Zóny by podle bytových designérů měly být znatelně oddělené. Nemusíte však v polovině obýváku stavět velké zdi, které by z místnosti udělaly několik menších pokojů. Pomyslné příčky mohou vypadat různě. Může se jednat o sedací soupravu, jídelní stůl s židlemi nebo právě velkou knihovnu plnou polic, která oddělí jídelní část od té společenské.

Pokud si nejste jistí tím, jak s rozdělováním obýváku do zón začít, začněte u televize. Ta by měla být středobodem. Pakliže ji do interiéru umístit nechcete, bude tímto středobodem sedací souprava nebo například krb, kolem kterého se jako rodina budete pravidelně scházet při večerním hraní společenských her.

Teplá podlaha podtrhne útulnost

U velkých obývacích pokojů se velmi často stává, že působí neosobně, neútulně, příliš nepříjemně. Těchto pocitů vás však zprostí podlaha, kterou volte v nejlepším případě teplou. V posledních letech jsou atraktivní hlavně vinylové alternativy. Pakliže nejsou tou cenově nejpřijatelnější alternativou, vhodným řešením jsou také prkna nebo parkety. Méně praktický, ovšem finančně nejsympatičtější, je celoplošný koberec.

Při výběru podlah se rozhodujte dle vašich plánů do budoucna. Pakliže toužíte po dětech nebo si chcete pořídit domácího mazlíčka, celoplošný koberec jednoznačně není tou správnou a idylickou možností. Při každotýdenním úklidu by vám dal pořádně zabrat, ne-li byste kvůli němu museli uklízet o něco častěji.

Když pohovka, tak jedině prostorná

Velký obývací pokoj vám naprosto bortí jakékoli hranice vztahující se na nábytek. Nemusíte se upínat k malým sedacím soupravám pro dva, ale můžete dát přednost prostorné alternativě, na kterou se s partnerem nebo partnerkou vejdete i čtyřikrát. Ostatně právě takové prostorné sedačky se do velkých obývacích pokojů doporučují. Vhodné jsou i rohové sedací soupravy.

Při výběru se upínejte ke zvoleným barvám. V každém interiéru (ať už malém nebo velkém) by měly dominovat maximálně tři barevné tóny, kdy první z nich má být dominantní a má pokrývat největší množství ploch. Druhý je doplňujícím a třetí má být použitý pouze v kontrastech, má se s ním významně šetřit.

U sedací soupravy a její barevnosti se proto rozhodujte dle zvolených barevných tónů. A kromě toho zvažte také její zpracování. Je rozložitelná? Ukrývá odkládací prostor? A má snímatelný potah?

Dekorace dotváří atmosféru

V neposlední řadě nezapomínejte na dekorace, bez kterých by byl obývací pokoj příliš smutný a do jisté míry také nudný. Především zahalte stěny, a to například obrazy, tapetami nebo mechovými a velmi moderními doplňky.