Obývací pokoj: Inspirace podle typu a barev obýváku


Napsáno 3. června 2022 11:55


Zařizujete obývací pokoj a inspirace nepřichází? U nás na jednom místě najdete různé styly, trendy barevná schémata a dispozice obývacích pokojů, které právě teď hýbou internetem. Poradíme, jak na ně a co je pro ně typické. Pojďte s námi objevit vzrušující svět bytového designu a navrhněte si bydlení snů.

Jak si zařídit obývací pokoj

Jak zařídit obývací pokoj? Základem je koupit kvalitní sedací soupravu, která se stane dominantou pokoje a zároveň středobodem setkávání. Kolem ní byste ale měli zachovat dostatek prostoru, abyste mohli volně procházet okolo.

Pořiďte také kvalitní nábytek a dostatek úložného prostoru, ať už ve formě skříněk, poliček nebo regálů. Doplňky a dekorace jsou už jen třešničkou na dortu, kterými vtisknete interiéru život.

Pamatujte, že výrazných prvků by v pokoji nemělo být příliš. Zvolte například jen jednu luxusní vázu nebo koberec, které okamžitě přitáhnou pozornost. Zbývající dekorace by měly už pouze dokreslovat celkovou atmosféru.

Co se barevných kombinací týče, dodržujte pravidlo tří, tedy tři barvy a dost. Jinak by místnost působila přeplácaně. Nezapomeňte, že barevným prvkem je i kov, dřevo a další přírodní materiály.

Jak to všechno skloubit, tak aby prostor fungoval? Inspirací pro obývací pokoj je na internetu opravdu hodně. Prozkoumali jsme současné trendy a vypíchli pro vás ty nejlepší příklady.

Inspirace pro různé typy obývacích pokojů

Moderní obývací pokoj

Moderní obývací pokoj je vzdušný a praktický. Prostor bychom měli zařizovat tak, aby zůstal otevřený. Nezahlcujte moderní byt přemírou dekorací. Trendy je zejména minimalistický nábytek s jednoduchými liniemi.

Barvy volte neutrální v kombinaci s kovovými prvky, dřevem a dalšími přírodními materiály. Do moderního obývacího pokoje se skvěle hodí výrazné, designové kousky. Zejména luxusní sedací souprava, která skvěle funguje jako dominanta místnosti. Ale i designová svítidla nebo vázy.

Obývací pokoj ve skandinávském stylu

Jak zařídit obývací pokoj ve skandinávském stylu? Dbejte na jednoduchost a minimum dekorací. Prostor má být především funkční, ale zároveň pohodlný – toho docílíte pomocí vhodně zvolené sedací soupravy, nábytku a dekorací z poctivého dřeva. Skandinávský minimalismus si potrpí na světlé neutrální barvy a doplňky v podobě přehozů, plédů a huňatých dek. Experimentujte s texturami, osvěžíte tak barevně střídmí interiér. Samozřejmostí jsou ovčí kůže a zajímavé kusové koberce.

Obývací pokoj ve stylu Provence

Atmosféru jižní Francie můžete vytvořit i u vás doma. Materiály jako je dřevo a kámen ve světlejším provedení doplňte o pastelové barvy jako je levandulová, světle modrá či mentolová. Vsadit ale můžete i na jemně růžovou nebo světlounce béžovou. Pohovku vybírejte ve světlejším stylu, dostatečně prostornou a pohodlnou. Další inspirace najdete v článku, jak zařídit obývák ve stylu Provance.

Rustikální obývací pokoj

Rustikální obývací pokoj má osobitou venkovskou atmosféru. Je pro něj typický masivní nábytek, poctivá řemeslná práce a rukodělné dekorace. V rustikálním obývacím pokoji se snažíme vytvořit domáckou atmosféru.

Středobodem interiéru je sedací souprava, na kterou se vejdete celá rodina. Základem jsou bohaté, tmavší přírodní barvy, doplněné o syté akcenty. Jak na to? Poradíme v našem článku Jak vypadá rustikální styl.

Retro obývací pokoj

Retro styl zažívá velký comeback. Jsou pro něj typické výrazné barvy a futuristické materiály jako kov a plast. Klíčem jsou oblé tvary a designové kousky, například luxusní retro sedací souprava, kterou doplníte o koberec s výraznými vzory.

Obývací pokoj ve venkovském stylu

Obdobně jako rustikální styl, i zde se inspirujeme venkovem. Venkovský styl je ale o něco moderněji pojatý, přesto si zachovává hřejivou a laskavou domácí atmosféru. Vsaďte na přírodní materiály, kamenné obklady a sedací soupravu z kůže. V obývacím pokoji ve venkovském stylu dekorujeme rukodělnými předměty, dekoracemi s patinou a květinami.

Anglický styl bydlení

Anglický styl bydlení je elegantní a originální. Díky své nadčasovosti byl šik nejen v dobách prestižních gentlemanských klubů, ale i v dnešní uspěchané době. V obývacím pokoji laděném do anglického stylu si odpočinete od veškerého shonu. 

Základem je nábytek a sedací souprava v anglickém stylu, ale i honosné koberce a luxusní obrazy. Anglickému stylu sluší tmavší, výrazné barvy odlehčené světlejšími momenty v podobě tapety, koberce či dekorací.

Obývací pokoj s kuchyní

Sdílené prostory jsou trendy v USA, kde k nim přistupují i ve větších domech. Vytvoříte tak atmosféru sdílení a užšího propojení celé rodiny. Z kuchyně navíc dohlédnete na to, co dělají vaše děti v obývacím pokoji. 

Zapřemýšlejte nad menším jídelním koutem. Dá se to ale vyřešit i ve formě barových židliček u dlouhé kuchyňské desky nebo samostatně stojícího ostrova. Obývací pokoj potřebuje kvalitní sedací soupravu, vybírejte odolné materiály, které jsou zároveň nenáročné na údržbu. Doplňující inspiraci najdete v článku, jak sladit obývák s kuchyní.

Inspirace podle barvy obývacího pokoje

Šedobílý obývací pokoj

Šedá s bílou jsou nadčasovou barevnou kombinací, která se jen tak neomrzí. Šedou lze zakomponovat i ve formě kovu jako je stříbrná, nebo pomocí betonových tapet a samolepících fólií na nábytek. Je jen na vás, zda se rozhodnete pro světle nebo tmavě šedou. Nezapomeňte však experimentovat s texturami, abyste rozbili monotónnost prostoru. Více inspirace načerpáte v průvodci o šedobílém obývacím pokoji.

Béžový obývací pokoj

Béžovému obývacímu pokoji bude slušet sedací souprava v neutrálním odstínu. Nakombinujte několik druhů béžové, abyste vytvořili členitější a pro oko zajímavý prostor. Béžová si rozumí také s bílou, v kombinaci s ní vytvoří hřejivou atmosféru. Skvěle funguje i s tmavší modrou nebo odstíny hnědé. Experimentujte s texturami dekoračních polštářků, koberců a přehozů.