Béžový obývací pokoj: Jak tuto barvu sladit s nábytkem a dekoracemi?


Napsáno 30. června 2022 09:55


Béžový obývací pokoj působí elegantně a uklidňujícím dojmem. Tato barva je do interiérů vhodná hned z několika důvodů. Feng Shui tvrdí, že vytváří pocit pohody a uvolnění. V její prospěch hovoří i to, že se dá skvěle sladit s dalšími barvami, ať už z teplé nebo studené strany barevného spektra. Dá se využít nejen jako barva vybavení, ale i na stěny nebo podlahy. Jak si poradit s béžovým obývacím pokojem?

Nábytek do béžového obývacího pokoje

Středobodem každého obývacího pokoje je sedací souprava. Do této položky se nebojte investovat. Musí poskytovat dostatek pohodlí a být vytvořena s ohledem na ergonomii a trendy v bydlení. Opravdu kvalitní kousek vám vydrží celý život. Podle čeho ji zvolit? Přečtěte si náš článek Jak vybrat luxusní sedací soupravu – rádi vás nákupem provedeme.

Na trhu narazíte na spoustu materiálů, které do béžového obýváku pasují jako ulité. Například sedačka z broušené kůže . Jsou k dispozici ve více odstínech od světle šedé přes krémovou až po tmavě hnědou. Teplejší tóny krásně zapadnou do béžového pokoje, zejména pokud celkový dojem podtrhnete kontrastními doplňky, ať už třeba v růžové nebo pastelově modré. 

Zbytek nábytku jako konferenční stolky, komody či stěnu na televizi vybírejte tak, aby zapadly do celkové barevné palety. Do béžového obývacího pokoje se hodí tmavé i světlé dřevo, kov, sklo. Pro maximální pohodlí nezapomeňte na podnožky či taburety – i ty mohou tvořit zajímavý designový prvek, jestliže zvolíte trochu jiný odstín než u sedací soupravy. Masážní křesla se zase postarají o ten nejlepší relax po náročném dni v práci.

Jak sladit doplňky

Žádný obývací pokoj se neobejde bez koberce. Teď jsou trendy zejména přírodní materiály, tedy koberce ze lnu, vlny, palmových listů (tzv. sisal), mořské trávy či hedvábí. Takový sisal nabízí paletu zemitých a přírodních tónů, které do béžového obývacího pokoje krásně zapadnou. 

Už jste vybrali stínicí techniku? Klasickým žaluziím a těžkým závěsům odzvonilo. Teď jsou trendy rolety – ať už tzv. den a noc se střídavými lamely, klasické látkové, římské nebo plisé. Rolety slaďte s kobercem. Nebo vytvořte akcent v kontrastní barvě jako protiklad k béžovému pokoji. 

Módní jsou zejména pastelové barvičky. Látkové či římské rolety ovšem seženete i z materiálů s příměsí papíru či plátna s přírodním žíháním. Jestli chcete obývací pokoj vyladit hlavně v přírodních odstínech, je to ta pravá volba. Zajímavou alternativou jsou i vertikální žaluzie. Ty se hodí hlavně na velké prosklené plochy. Také vertikální žaluzie pořídíte v přírodních odstínech a s žíháním.

Chcete vytvořit co nejútulnější atmosféru? Nezapomeňte na další bytový textil. Plédy a přehozy ochrání sedačku před vyšisováním. Měkké deky vás zase zahřejí během chladnějších večerů. 

Dekorace – tón v tónu nebo kontrast?

Dekorační polštářky jsou naprosto geniální záležitost. Téměř nic nestojí a místnost díky nim dostane úplně jiný ráz. Jestli se rozhodnete pro kombinace tón v tónu, experimentujte s texturami a velikostmi. Chlupaté, prošívané, semišové či hladké povlaky v různých odstínech béžové jsou skvělou volbou.

Dekorační polštáře do béžového obývacího pokoje ale mohou být i v kontrastních barvách. Jak už jsme zmínili, tento rok jsou v módě hlavně pastely, které si s touto barvou perfektně rozumí. Jemná růžová, mentolová nebo modrá jsou ideální volbou. 

To samé platí i u dalších dekorací. Béžová jde ovšem skvěle dohromady i s metalickými prvky, zejména s růžovým zlatem, klasickým zlatem a mědí. Myslete na to při nákupu osvětlení. Lampy a lustry s kovovou povrchovou úpravou jsou to pravé.

Květiny, bez kterých se neobejdete

Do obývacího pokoje patří květiny. Přítomnost zeleně místnost příjemně osvěží. Navíc čistí vzduch, a tak se vám i bude lépe dýchat. Vybírejte vhodné druhy podle toho, kolik máte v obýváku světla a jak moc o ně chcete pečovat. 

Zatímco některé křehké květinky vyžadují pravidelnou pozornost a časté hnojení, takovou monsteru stačí pouze zalít jednou až dvakrát týdně. Při výběru květináčů zapojte fantazii – slaměné či kovové do béžového interiéru padnou jako ulité.