Jak vybrat sedací soupravu v retro stylu?


Napsáno 21. prosince 2022 17:42


Retro styl má mnoho tváří. „Retro“ totiž pokrývá celkem dlouhou historii a stejně jako se v průběhu dekád měnil vkus, měnil se i styl nábytku. Pojďte se s námi podívat na to, jak vypadá retro sedací souprava a jak ji šikovně zakomponovat do retro/moderního interiéru.

Jak vypadá retro styl

Jestli přemýšlíte nad stylem do obývacího pokoje či celé domácnosti, svezte se na vlně retra. Zažívá totiž velký comeback a není vůbec těžké si ho zařídit. Pořídit se dají i spotřebiče v retro stylu, takže vám nic nebrání v tom svou domácnost vyšperkovat k dokonalosti.

Co je pro tento styl typické? Výrazné barvy a materiály jako je kov a plast. Všimněte si, že místo ostrých hran preferuje spíš oblé tvary. Což samozřejmě není nějaké železné pravidlo, osmdesátky naopak zažily velký comeback art deco a hranatých tvarů.

Inspirujte se replikami nábytku a dekorací z 50., 60., 70. let a 80. let. Nebo sáhněte po moderní sedací soupravě a zasaďte ji do interiéru v retro stylu. V tomto případě vypadá dobře, když se moderní a staré potkává.

Jak vybrat sedací soupravu v retro stylu

Než se pustíme do samotného výběru sedačky, promyslete si, kolik na ni máte prostoru a kam ji umístíte. Samozřejmě, že všichni toužíme po co největším pohodlí. Ale zase by to nemělo být na úkor pohybu v místnosti. Záleží i na tvaru nábytku – máme tu pohovky do U, klasické třímístné či do L.

Jestli doma bojujete s nedostatkem místa, zauvažujte nad variantou s úložným prostorem. Schová nejen lůžkoviny, ale třeba i knihy, pro které už nemůžete najít místo a další věci. A pokud u vás často někdo přespává, není od věci rozkládací varianta.

Jak vypadá retro sedačka

U retro stylu je trochu ošemetné, že pokrývá několik dekád. Takže je těžké v jedné větě říct, jak by měla retro sedačka vypadat, nebo ne. Pojďme se podívat na to, co bylo trendy v různých dekádách.

V 50. letech byly hodně žádané moderní sedačky, které se běžně prodávají i dnes. Bylo celkem normální, že měly potahy výrazných barev, dokonce s grafickými úpravami. Většinou byly štíhlejšího profilu, trochu vyšší na dřevěných nožičkách, hodně podobné těm, které znáte ze skandinávského bytového designu.

Nebo sáhněte po nízko posazených, robustních sedacích soupravách se zaoblenými tvary. Třeba i po jednodílně tvarovaných. To odpovídá futuristické estetice 60. a 70. let. Pokud zespoda vykukuje kovová konstrukce nebo nožičky, je to jedině dobře. Může však být posazená úplně u země.

Pro tyto dekády byly typické až psychedelické vzory a odvážné, výrazné barvy. S těmi je ale celkem snadné šlápnout vedle. Příliš saturované barvy brzy omrzí. Nejlépe proto uděláte, když sáhnete po krémové či béžové (nebo jiné neutrální barvě) sedací soupravě. I ta se bude v obývacím pokoji v retro stylu vyjímat.

V 80. letech dominovala estetika, kterou bychom mohli nazvat retro-venkovský styl. Oblíbené byly potahy s květinovými a geometrickými vzory, ale také luxusní kožené sedačky. Co se barevné palety týče, trendy byly zemité, přirozené odstíny hnědé a zelené.

Podívejte se na naši nabídku sedacích souprav na míru, rádi vám podobné retro kousky vytvoříme na míru.

Jaký materiál je „retro“?

Retro může být jak sedací souprava s textilními potahy, tak kožená. Bez obav se tedy rozhodujte podle toho, co preferujete vy sami. U látkových, jak už jsme zmínili, doporučujeme spíš střídmější, neutrální barvy.

Ty mají totiž jednu velkou výhodu – retro styl může být odvážný a plný barev. Jenže co když se okouká? Když pořídíte jen barevné dekorace a doplňky, můžete je po letech jednoduše obměnit. A sedací souprava v neutrální barvě bude opět perfektně ladit. Látkové sedačky jsou navíc jednoduché na údržbu a u nás najdete i takové, které odpuzují tekutiny a nečistoty.

Kožené sedačky se vyrábí v přirozených, neutrálních odstínech, které se hodí do interiéru v podstatě v jakýchkoliv barvách. Výhodou kožených sedaček je, že vám vydrží celé generace. Stačí jim věnovat pravidelnou péči. Na druhou stranu jsou trochu choulostivé a je potřeba vědět, jak koženou sedačku správně vyčistit.