Obývací pokoj ve stylu Provence: Jak ho zařídit?


Napsáno 3. června 2022 11:09


Učarovala vám romantická atmosféra francouzského venkova? Pozvěte si ji i k vám domů pomocí stylu Provence. Poradíme, jak zařídit obývací pokoj, tak abyste se v něm okamžitě přenesli do dálek, kde čas plyne pomaleji.

Nábytek podle Provence

Pro styl Provence jsou typické kvalitní rukodělné výrobky. Proto vybírejte takový nábytek, který je poctivá řemeslná práce. Základem je sedací souprava, která je dostatečně prostorná a pohodlná, abyste se na ni vešli celá rodina. Provence totiž charakterizuje domácí pohoda a hřejivá atmosféra. Jak najít tu správnou poradíme v článku Jak vybrat luxusní sedací soupravu.

Na našem e-shopu najdete pohovky s látkou Aquaclean, které vám usnadní údržbu pohovky. Jde o skvělé řešení zejména do větších rodin a do domácností s malými děti a chlupatými kamarády. Látka Aquaclean se snadno čistí nejen od jídla a pití, ale i od krémů či fixek. Naprostou většinou skvrn vyčistíte pomocí vody.

Sedací soupravu umístěte naproti dominantě pokoje. Tím může být například krb, velké okno či televize. Než se definitivně rozhodnete pro to správné místo, zjistěte si, jaká je správná vzdálenost sedačky od televize

I při výběru dalšího nábytku se poohlížejte po produktech, které připomínají romantický venkovský styl. Může jít o masiv s bohatým zdobením či o střídmější, avšak poctivé kousky. Najdete je například v antiku – když má nábytek stopu času, do tohoto stylu skvěle zapadne. Patinu na nábytku ale vytvoříte i vy sami pomocí patinovací barvy.

Podlahy, stěny, dveře a okna

Na stěny se dává štuk, ovšem místo perfektně hladkého povrchu chtějte hrubší zdobení s nedokonalostmi. Štukem se dále vytváří větvičky a další zdobení. Tapety nejsou moc časté, snad jen s výjimkou květinových vzorů, kde jasně převládá levandule. A malý trik – jednobarevnými tapetami s texturou vytvoříte iluze členitějšího povrchu stěny. Je to snazší než štukovat. Pro Provence jsou typické také dřevěné a kamenné obklady.

Co se podlah týče, nejčastěji narazíte na klasickou dlažbu nebo parkety. Ideálně když budí zdání, že už tu nějaký ten rok jsou. Vyhněte se vinylu, laminátu a kobercům přes celý pokoj. To se pro venkovský francouzský styl nehodí.

Dveře a okna si pořiďte dřevěné. Dozdobte je tak, aby vypadaly starožitně, například pomocí barvy na dřevo a patiny. Abyste dovnitř dostali co nejvíce světla, pořiďte si dveře do obývacího pokoje s prosklenými částmi. U skříní i dveří volte decentní kování. Nemusíte se nutně držet stříbrného kování, volit lze i decentní odstíny jiných barev.

Jaké barvy jsou typické pro Provence?

Styl Provence preferuje hřejivé neutrální barvy jako je bílá, písková, krémová. Doplňte je něžnými pastely jako je levandulová, bleděmodrá a světle zelená. Dále světlými tóny hnědé nebo růžové. Nábytek vybírejte světle neutrální, pastely doporučujeme zejména pro stěny a dekorace.

Osvětlení, které zvolit?

Provence styl je sice zdobnější, ovšem při nákupu osvětlení nemusíte investovat do nejdražších a designových kousků. Do interiéru inspirovaného francouzským venkovem se hodí osvětlení s kovovými prvky, ideálně s patinou. Můžete si ho buď sami upravit nebo zamířit do antiku.

Jaké dekorace patří do tohoto stylu?

Na okna záclony buď vůbec nedávejte (chceme dovnitř přinést co nejvíce světla), nebo si pořiďte jemné závěsy, které propouští světlo a vzduch z tylu nebo saténu, ideálně s květinovým potiskem. Vhodné jsou i rolety římského typu s řasením a pentlemi nebo korálky. 

Do venkovského stylu kupujte bytový textil z přírodních materiálů jako je bavlna, len, mušelín nebo vlna. Neobejdete se bez dekoračních polštářků, plédů, dek a přehozů. Barvy by neměly být výrazné, ale tlumené. To samé platí o kusových kobercích.

Mezi typické dekorace patří pletené a rukodělné ozdoby, porcelánové a keramické nádobí i starší předměty každodenního užívání proměněné na něco dekorativního, například na květináče. K Provence stylu neodmyslitelně patří přímořská atmosféra, kterou domů přinesete pomocí mušliček, kamenů nebo předmětů vyrobených z rybářských sítí.