Jak vybavit obývací pokoj ve venkovském stylu?


Napsáno 21. července 2022 11:53


Zaujal vás venkovský neboli rustikální styl? Poradíme, jak si podle něj zařídit obývací pokoj. Podíváme se na to, co je pro venkovský interiér typické, jaké barvy mu sluší a co za nábytek, osvětlení a dekorace zvolit.

V našem dalším dílu Inspirace pro obývací pokoj se podíváme na obývák ve venkovském neboli rustikálním stylu. Nenechte se zmýlit názvem, není pravidlem, že patří pouze na venkov. Hřejivé srdce domova s tradičním rázem můžete vytvořit i uprostřed městské zástavby. 

Jaký je venkovský styl?

Rustikální interiér je na pohled drsnější, až „neopracovaný“, řekli bychom, tedy v porovnání s jiným styly bytových designů. Díky tomu vynikne přirozená krása použitých materiálů. Kromě dřeva a kamene se vsází na další přírodní prvky, ale i kov.

Místo masově vyráběných doplňků a nábytku zvolte originální a rukodělnou práci. Ať už se to týká sedací soupravy na zakázku, ubrusů nebo třeba stolů od truhláře. Linie nemusí být dokonalé. Raději ať je to kus jako žádný jiný. 

Patina a rez na kovu nejsou na škodu, pokud je s nimi zacházeno s citem. Když předmět nese stopy užívání, do rustikálního stylu je jako dělaný. Co se vzorů týče, poohlédněte se po tradičnějších květinových, dále motivy s listy, zvířaty, ornamenty

Venkovský styl je hřejivý, příjemný a na nic si nehraje. Má evokovat útulnost a pohodlí. Proto se neobejde bez koberečků, plédů, tkaných dek či kožešin. Preferuje teplé a přirozené barvy z přírody – tóny hnědé, terakotu, pískovou, olivovou. Ale i béžovou, krémovou a další. 

Sedací souprava je srdcem obývacího pokoje

Sedací souprava je nejvýznamnější element obývacího pokoje. A to nejen z pohledu pohodlí, ale i co se týče designu. Přeci jen je to dominanta, okolo které se celý pokoj uspořádá. Zapomeňte na masově vyráběné nekvalitní sedačky bez špetky duše. Do rustikálního stylu se skvěle hodí luxusní sedací soupravy na míru.

Vyberte si takovou, která bude pohodlná a která vám zároveň nepřinese starosti. Kůže je pro venkovský styl to pravé. Jednak krásně zapadne do pokoje v teplejších, zemitých tónech. Za druhé je pohodlná – kvintesence pohodové domácké atmosféry. A za třetí, kůže má vlastní vzor. Jsou na ní vidět stopy ze života zvířete a je na ní poznat, že se užívá. Což je přesně to, co hledáte. 

Kůže má hned několik druhů. U všech platí, že jde o materiál, který vydrží po generace. Některé se snadněji udržují, jiné jsou trochu choulostivější. Rozdíl je i v textuře a v tom, jak kůže vypadá. Podívejte se na článek Hladká vs broušená kůže. A vyberte si originální skvost pro váš obývací pokoj ve venkovském stylu.

Nebojte se hnědé sedačky, v kombinaci se světlejšími tóny krásně vynikne. Podívejte se, jak vymalovat obývák s hnědou sedačkou. Kožené sedačky ale nabízíme i v dalších odstínech a tónech, takže si bez problémů vyberete tu pravou.

Nábytek pro rustikální obývací pokoj

Pro obývací pokoj v rustikálním stylu kupujte hlavně nábytek ze dřeva, nebo z kombinace dřeva a kovu. Je žádoucí, aby jednotlivé kousky vypadaly jako poctivá práce. Nevadí, pokud působí trochu neopracovaně. Funguje to ale i naopak – nábytek se zdobením a ornamenty se sem rovněž hodí. 

Pro venkovský styl je typický nábytek se stopy patiny. Ten můžete koupit buď v antiku, nebo si ho sami vyrobit za pomocí vrstvení různých barev a broušení. Šikovný řemeslník vám takový nátěr vytvoří i na zakázku. 

Jestli chcete venkovský styl propojit s moderními prvky, zakomponujte do interiéru několik modernějších kousků, klidně masově vyráběných. Čisté linie, které jsou teď trendy, vytvoří s několika rustikálními kousky zajímavý kontrast. 

V rustikálním stylu neplatí, že musí být jeden kousek jako druhý. Klidně experimentujte a sáhněte po více druhů židlí, jinak barevné skříni v porovnání se zbytkem atd. Vytvoříte tak dojem, že se interiér používá a že jste v něm pěkně zabydlení. Snažte se ale, aby nábytek něco spojovalo. Ať už materiál, styl nebo barva.

Dekorace

  • Dřevěné prvky. Dekorace a doplňky ze dřeva jsou sázkou na jistotu. Dřevo lze zakomponovat i v podobě svíček z březové kůry. Vychází z nich nádherná, přírodní vůně. 

  • Deky, přehozy, plédy a dekorační polštářky. Díky nim místnosti přidáte na textuře a vytvoříte členitější dojem. Nemluvě o tom, že jsou krásně pohodlné. Jestli máte možnost získat například ručně vyšívaný ubrus na konferenční stolek nebo povlečení na polštářky, tím lépe.

  • Koberec. Bez koberce se neobejde žádný obývací pokoj. Do rustikálního stylu pěkně zapadnou orientální koberečky, ale i ostatní vlněné nebo bavlněné koberce se střídmějším designem. 

  • Zrcadlo. Šikovně umístěné zrcadlo opticky zvětší prostor. Pořiďte si kousek s výrazným zdobeným rámem, ať už ze dřeva nebo z kovu. 

  • Kůže, kožešiny a další zvířecí prvky. Například parohy, kůže na zem nebo kožešina jako přehoz přes sedací soupravu. 

Osvětlení

Do rustikálního obývacího pokoje se hodí na pohled jednoduchá svítidla. Může jít například o žárovky zasazené do dřevěné desky s kovovým rámem. Svůj interiér můžete doladit také rustikálním lustrem z dílen českých sklářů. Nebo lustr, který vypadá jako upletený z lan. Kovová stínidla jsou asi nejsnazší a nejlepší volbou. Snažte se vyhnout plastu.