Šedobílý obývací pokoj: Návrhy, inspirace a fotografie


Napsáno 21. září 2022 18:32


Šedobílý obývací pokoj je elegantní a vypadá moderně. Jak ho zařídit, tak aby nepůsobil studeně nebo nudně? Pomůžeme s výběrem nejlepších barevných kombinací, sedací soupravy či dekorací. Pojďme na to!

Šedá a bílá – kombinace stvořená v nebi

Zatímco bílá je nestárnoucí klasikou, šedá zažívá velký comeback. A to hlavně díky severskému minimalismu – podívejte se, jak vypadá obývací pokoj v minimalistickém stylu. Ovšem zakomponovat se dá do obývacího pokoje v jakémkoliv stylu (a bez obav i do ostatních místností). Od těch tradičnějších až po ty moderní. 

Svěží bílá jde skvěle dohromady zejména s jemnou šedou. Vytvoříte tak světlý, vzdušný prostor. Pro dramatičtější kontrast se nebojte sáhnout po tmavší šedé, která se přibližuje barvě uhlí.

Sedačka do šedobílého obývacího pokoje

Výběr sedací soupravy není jen tak. Je potřeba vybrat kousek, který vám bude vyhovovat nejen co se týče velikosti, ale i materiálu. Do domácností s malými dětmi a mazlíčky není od věci koupit sedačku s povrchovou úpravou, která odolá špíně a vlhkosti. Na druhou stranu, jestli chcete kousek, který vám vydrží celý život a stane se chloubou celé domácnosti, doporučujeme vsadit na kůži.

Pokud je váš obývací pokoj vymalovaný v bílé a většina doplňků i nábytku je bílých, pořiďte si sedací soupravu v tmavší šedé barvě. Zakomponujte dřevěné nebo zlaté prvky v podobě dekorací a doplňků a místnost proměníte ve šmrncovní prostor s prvky rustikálna či moderny. 

Sedačka ve světlejší šedé nebo dokonce v některém odstínu bílé není vůbec od věci. V kombinaci s tmavě šedou stěnou nebo dekoracemi je to dobrá volba. Zejména pokud se o ni budete svědomitě starat, získáte luxusní kousek, na kterém bude radost trávit volný čas.

Pozor na nudu!

Co dělat, aby barevně střídmý šedobílý obývací pokoj nepůsobil nudně? Pohrajte si s texturami. Další dimenzi do prostoru vnesete například pomocí dekoračních polštářků různých materiálů, dek, plédů a koberečků. Zrovna teď jsou v módě přírodní materiály. Co takhle investovat do poctivého vlněného koberce v bílé nebo světle šedé barvě? 

Kromě textur se dá dobře experimentovat i s tvary. Kromě ostrých linií zařaďte i ty kulaté. Například na hranatý konferenční stolek dejte kulaté prostírání a pod něj kulatý koberec, a na hranatou sedačku kulaté polštářky. Uvidíte, kam až vás vaše fantazie zavede. Obdobně zafungují i obaly na květináče různých velikostí a tvarů.

Šedá, bílá a černá

Šedá a bílá jsou nerozlučné duo, ale co takhle přizvat ještě třetí barvu? Pokud se vám líbí moderní a čistý design a nechcete se pouštět do výrazných barev, zkuste černou. Šedou a bílou zvolte jako barvy hlavní pro nábytek, podlahu, stěny a třeba i koberec a závěsy. K tomu si pořiďte černé dekorace, doplňky ale třeba i černé relaxační křeslo nebo židli

Vsaďte na dřevěný nábytek

Dřevo v přirozené barvě do šedobílého nábytku krásně zapadne. Hnědá je další neutrální barva, která, mimo černé, jde s šedou a bílou dobře dohromady. Do střídmého, chladnějšího prostoru vnesete hřejivost a pěkně ho zútulníte. Dřevěný může být například konferenční stolek, židle, ale třeba i proutěné křeslo.

Zelená pro dobrou náladu

Šedobílý obývací pokoj se vám zdá příliš smutný? Rozveselte prostor pomocí pokojových rostlin. Jestli si ještě pamatujete na monstery, které v minulém století nesměli chybět na žádném úřadě, tak dnes tato rostlina patří mezi nejžádanější pokojovky. Je nenáročná a za trochu péče vás odmění krásnými, velkými listy. Při výběru rostliny se rozhodujte podle toho, jak moc náročná je a jaké světelné podmínky jí můžete nabídnout.