Jak sladit obývací pokoj s kuchyní?


Napsáno 27. června 2022 11:15


Obývací pokoj s kuchyní není žádný sňatek z rozumu. Naopak  – je to chytré a stylové řešení v případě, že máte malou i velkou domácnost. Ale hodí se i do velkých vil. Tímto trikem totiž vytvoříte otevřený prostor, ve kterém bude vždy spousta přirozeného světla a vzduchu. Jak na to? 

Obývací pokoj společně s kuchyní není v dnešní době nic neobvyklého. Jednak to představuje elegantní řešení v domácnostech, kde není dostatek místa. A za druhé jeden velký užitý prostor koresponduje se současnými nároky na velké otevřené místnosti s dostatkem přirozeného světla. 

Taková otevřená kuchyň je zkrátka mnohem příjemnější než kuchyňka odkázaná do miniaturního pokoje. Jak si ale s takovým prostorem poradit, tak abyste se v něm neztratili a jasně jste vizuálně vymezili, kde jsou jednotlivé zóny? Poradíme, jak sladit obývací pokoj s kuchyní.

Využijte nábytek nebo koberec k oddělení prostoru

Jestli nechcete stavět příčku, nábytek představuje skvělý způsob, jak od sebe jednotlivé zóny oddělit a vytvořit v prostoru nějaký řád. Významným předělem může být například skříňka, kuchyňská linka v rovnoběžce se sedací soupravou. Nebo koberec.

Koberce jsou vůbec geniální způsob, jak prostor rozdělit na zóny (a také do něj vnést zajímavou texturu). Obzvláště ty čtvercové. Ve čtverci se totiž podvědomě cítíme v bezpečí. Zároveň nám pomáhá vymezit mentální hranice. Uspořádejte proto obývací část do čtverce okolo kusového koberečku. Hned bude jasné, kde je místo k relaxaci a kde už začíná kuchyně.

Co dělat, když prostory nejdou oddělit

S tím se setkáte hlavně v malých bytech. Ne vždy je možnost prostory jasně oddělit a kdybychom to udělali, místnost by se pocitově nebo reálně ještě zmenšila. Cítit se stísněně? To raději vsaďte na jiný trik.

Použijte jednu nebo dvě obvodové stěny místnosti k tomu, abyste na ně umístili vše, co je „kuchyňské“. A na to plynule navažte vybavením, které zase náleží k obývacímu pokoji. Prostor se díky tomu sjednotí, ale zároveň bude jasné, kde je jaká zóna.

Investujte do pohodlí

Chcete se v obývacím pokoji cítit příjemně? K relaxaci je důležité pořídit kvalitní sedací soupravu. Na výběr máte ze spousty textur, barev a materiálů. Některé dokonce usnadňují údržbu. Jiné nezničí ani mazlíčci a malé děti. Pro kterou se rozhodnout? Poradíme v článku Jak vybrat luxusní sedací soupravu.

Při výběru se zaměřte nejen na barevnou kombinaci. Rozmyslete si hlavně, jak by měla do prostoru zapadnout. U obývacích pokojů, které sdílí prostor společně s kuchyní, je důležité chytře využít každý centimetr

Což je jeden z hlavních důvodů, proč si nechat vyrobit nábytek na míru. Umístíte ji do rohu? K obvodové stěně? Nebo ji využijete k rozdělení prostoru? Sedací souprava na míru zvládne jakýkoliv úkol. Pozor, aby sedačka nebyla až moc velká, jinak prostor pohltí.

Zapojte poličky a regály

Chcete, aby obývací pokoj a kuchyň byly co nejprostornější a na zemi vám nikde nic nepřekáželo? Skříňky, noční stolky a knihovny představují určitý element navíc. Když své věci umístíte ze země na zeď, místnost se otevře.

Stěny ale můžete využít i jako dekorační element. Například na ně umístit zajímavé nástěnné osvětlení či popínavé rostliny. Kromě poliček také otevřené regály představují dobrý způsob, jak v místnosti zachovat vzdušnost.

Volně stojící poličky a regály se dají využít i pro oddělení obývacího pokoje a kuchyně. Dovnitř lze umístit nejen knihy, ale například i lampu, dekorace a květiny. A když si vyberete regál menších rozměrů, prostor na jeho vrchu se dá opět využít pro nějaké předměty.

Prostor propojte pomocí jídelního stolu nebo kuchyňského ostrůvku

Kuchyňský ostrůvek nebo jídelní stůl pomohou obývací pokoj s kuchyní propojit. Využijete je nejen ke stolování a odkládání věcí, ale i ke čtení novin, psaní domácích úkolů, či jako posezení. 

Zamyslete se nad správnou výškou a rozměrem. Výšku přizpůsobte členům domácnosti, například menším dětem se bude lépe sedět u nižších modelů. S velikostí to nepřehánějte, pamatujte, že je důležité nechat ponechat nějaký průchozí prostor. 

Místnost barevně slaďte

Správné barvy zajistí, že se budete v místnosti cítit příjemně. Umí dokonce opticky prosvětlit a zvětšit prostor, tedy pokud vsadíte na ty správné. Základem by měla být nějaká světla podkladová barva, kterou použijete na stěny. 

Druhá barva ať je spojujícím elementem. Použijte ji na kuchyňské skříňky, židle, dekorační polštářky, kobereček či sedací soupravu. Nakonec i dlažba se může stát jednotícím prvkem.

V současnosti jsou trendy hlavně neutrální barvy jako je bílá, krémová nebo světlé odstíny hnědé. Pěkně ale vypadají i jemné pudrové odstíny a pastely typu meruňková, šalvějová nebo levandulová. Vytvoříte s jejich pomocí harmonický a příjemný prostor k jídlu i k relaxaci. Další zajímavé barevné kombinace najdete v našem textu Obývací pokoje – inspirace.