Hnědý obývací pokoj: Návrhy a inspirace


Napsáno 23. března 2023 09:08


Hnědý interiér – velký hit 70. let. Po pandemii se ve světě bytového designu opět vyhoupl na výsluní. A není divu. Tato barva má totiž uklidňující účinky. Přináší jistotu a působí jako balzám na duši. Jak si zařídit obývací pokoj v této barvě? Jakou pohovku či dekorace vybrat? A na co si dát pozor?

Kde jinde se chcete oddávat pohodlí a pohodě než právě v obývacím pokoji? Hnědá si najde svou roli jak v rustikálním, tak moderním minimalistickém stylu. Je neutrální, takže se dá kombinovat s jinými neutrálními barvami, všemi odstíny primárních barev a s barvami kovů.

Hnědá podlaha, stěny nebo obojí?

Hnědá podlaha je skvělý základ v případě, že chcete vytvořit harmonické prostředí či obývací pokoj inspirovaný přírodou – vsaďte na kámen, koberec či dřevo (imitace či pravé). Zkombinujte ji se světlými stěnami, abyste vytvořili kontrast, nebo s jinými teplými, přírodními tóny pro ucelený vzhled.

Na druhou stranu, i hnědé stěny v pokoji stojí za to. Tmavší odstíny vytvoří útulnou a sofistikovanou atmosféru, zatímco světlejší odstíny přinesou teplo a měkký jas. Zkombinujte je s přírodními dřevěnými akcenty, bílým obložením nebo barevnými tóny.

Nebojte se zkombinovat hnědou podlahu a hnědé stěny zároveň. Obývací pokoj bude soudržný a harmonický. Pohrajte si s různými odstíny hnědé a vytvořte aranžmá tón v tónu. Místnosti tak dodáte hloubku. Nebo použijte stejný odstín pro jednotnější vzhled – ideální pro větší místnosti a otevřené půdorysy. Třeba v případě obývacího pokoje s jídelnou.

Jaké materiály a barvy se hodí k hnědé?

  • Krémová a béžová – krásné odstíny, které se s základovou hnědou dobře doplňují.

  • Bílá – využijte ji na stěny, doplňky či nábytek, vyváží tmavší odstíny hnědé.

  • Zelená – zakomponujte zelenou v podobě rostlin a vneste kousek džungle k vám domů.

  • Šedá – světle šedé stěny nebo nábytek jsou moderní, zatímco tmavě šedá zase vytvoří hloubku a kontrast.

  • Dřevo – dřevo nesmí v hnědém obývacím pokoji chybět, ať už v podobě doplňků nebo nábytku, přidá na hřejivém pocitu a útulnosti.

  • Kovové prvky – zlatá, bronzová či měděná propůjčí hnědému obývacímu pokoji šmrnc a punc luxusu. Doplňky, dekorace, tapeta, je to jen na vás.

Jak vybrat sedací soupravu pro hnědý obývací pokoj

Při výběru pohovky do hnědého obývacího pokoje zvažte faktory jako styl, velikost a materiál. Kožená pohovka je skvělou volbou. Přirozené odstíny kůže se do obývacího pokoje v hnědé krásně hodí. Přidají další teplé tóny – a to znamená hřejivější a útulnější pokoj.

Kůže je odolná. Pokud se o ni budete pravidelně starat, vydrží i vašim vnoučatům. Časem navíc získá originální patinu. Vyberte si z celé řady barev, povrchových úprav a tvarů. A vytvořte dokonalou kombinaci pro váš obývací pokoj.

Pokud však nemáte z nějakého důvodu o kůži zájem, i textilní pohovka do hnědého obývacího pokoje krásně zapadne. V tomto případě máte trochu větší možnosti při vybírání barev. Také údržba je o něco snazší – podívejte se, jak vyčistit látkovou sedačku. V naší nabídce najdete i sedačky z látky Aquaclean. Tato technologie chrání pohovku před ušpiněním.

Na co si dát pozor?

  • Nedostatek světla: s tmavě hnědou to nepřehánějte, ať prostor není příliš tmavý. Vyvažte hnědé tóny světlejšími barvami a materiály.

  • Až moc „hřejivého“: ač vytváří útulný a příjemný dojem, všeho moc škodí. Zvažte zapojení chladnějších barev, ať to vyvážíte.

  • Nezajímavý prostor: pokud vsadíte pouze na jeden odstín od podlahy až ke stropu, obývací pokoj se změní v jednu hnědou nudu. Pohrajte si s texturami, materiály a barvami, ať je na co se koukat.

  • Omezuje styl: hnědá se hodí hlavně k rustikálnímu a minimalistickému stylu. Pokud vás srdce táhne jiným směrem, kombinujte třeba i nečekané barvy a materiály a vytvořte vzhled podle svého gusta.