Jak zařídit obývací pokoj s jídelnou?


Napsáno 1. března 2023 14:04


Bydlíte v menším rodinném domečku nebo bytě a přemýšlíte nad tím, jak interiér uzpůsobíte, aby byl pořád krásně vzdušný a nepůsobil příliš stísněně? Rozhodně se vyvarujte přílišnému počtu zdí, domácnost může být zařízena velmi prakticky a vzdušně jen tehdy, pokud nebudete přemýšlet nad nejrůznějšími zástěnami a podobnými prvky, kterými budete chtít oddělit jednotlivé pomyslné místnosti od sebe. Kupříkladu spojit obývací pokoj s jídelnou – to je velmi dobrý nápad.

Spojení obývacího pokoje s jídelnou má několik benefitů

Možná si říkáte, že spojit obývací pokoj s jídelnou je velmi nepraktické, ale není tomu tak. Naopak mluvíme o velmi praktické záležitosti, kterou oceníte nejen v případě, že k vám dorazí návštěva. Největší benefity však toto řešení nabízí rodinám s malými dětmi. Zatímco rodiče se chtějí nasnídat v klidu v jídelně, děti chtějí mnohdy lozit nebo si hrát a tímto stylem se vyhoví oběma stranám, aniž by se muselo vstávat od stolu.

Pokud je navíc jídelna napojená i na kuchyni, můžete v jeden okamžik vařit a zároveň kontrolovat děti či domácí mazlíčky, co v obývacím pokoji vlastně vyvádí.

TIP: Koukněte se také na to, jak zařídit obývací pokoj s kuchyní.

Jak obývací pokoj s jídelnou spojit?

Jestliže se rozhodnete pro toto řešení, není nic důležitějšího než začít se zařizováním pořádně od podlahy. Konkrétně slaďte místnosti barevně, aby k sobě dokonale zapadly. Myslete na barevné uspořádání i proto, abyste dosáhli v místnostech kýženého stylu. Když se vám podaří interiéry sladit do jedné barvy, budou působit přesně tak, jako by k sobě patřily. A přesně tohoto efektu chcete dosáhnout, nemýlíme se?

Kromě výmalby pamatujte také na to, aby byl obývací pokoj s jídelnou sladěný i po stránce dekorací a podobných drobností. U menších interiérů sázíme výhradně na jednobarevnost a neutralitu, vyhýbáme se temným odstínům, které mohou domácnost opticky velice zmenšit.

Jeden styl

Pamatujte také na to, že jeden styl bohatě stačí. Nehledejte dekorace nebo jiná zařízení interiéru, která jsou z různých stylů. Sázejte výhradně na jeden jediný styl, který interiér hezky spojí a sjednotí. Pokud milujete minimalismus, zachovejte zařízení obývacího pokoje i jídelny v minimalistickém stylu. Jestliže vám učaroval spíše skandinávský design, nevybočujte z něj.

V posledních letech se stalo velmi stylové industriální bydlení, které spojuje modernost s průmyslovými halami. Odhalené cihly, ale také přiznané kovy, sklo, kromě toho masivní dřevo a zemité odstíny – to styl charakterizuje. Opět se však hodí spíše do větších domácností, nikoliv do menších interiérů, které opticky zmenší stejně jako temné odstíny.

Upusťte od lemujícího zařizování

Už jste někdy slyšeli o tom, že při zařizování našeho interiéru takzvaně lemujeme? Jinými slovy se snažíte obestavět zdi nábytkem, protože máte pocit, že interiér je vkusně zařízený jenom takto. Jedná se však o naše vzorce, které jsme si kdysi položili do hlavy. Ale ve skutečnosti to není třeba. Nemusíte nábytkem lemovat pokoje a místnosti. Upusťte uzdu své kreativitě.

V nejlepším případě umístěte sedací soupravu volně do prostoru. A u jídelního stolu to platí dvojnásob. Hrajte si s prostorem, a to dvojnásobně, pakliže chcete obývací pokoj s jídelnou skutečně spojit.

Co je centrum celého prostoru?

Abyste se vyhnuli lemování, pomůže vám definovat si, co je centrem celého prostoru. Střed obývacího prostoru vám pomůže vkusně a prakticky zařídit i přiléhající jídelnu tak, aby se sebou tyto části interiéru hezky fungovaly.

Pokud byste si zařizovali pouze obývací pokoj, pravděpodobně by centrem celého prostoru byla sedací souprava. Bude tomu tak i nyní, nebo dáte přednost středu v podobě jídelního stolu? To je otázka na vás, jejíž odpověď může být velmi individuální.

Zejména pokud máte menší prostor k zařizování, budete mít vaše priority trochu jiné než kdybyste měli k dispozici obrovský prostor.