Inspirace pro podkrovní obývací pokoj


Napsáno 30. prosince 2022 20:13


Podkroví nabízí nezaměnitelnou atmosféru, kterou jiné části domácnosti nabídnout nemohou. I proto řada majitelů rodinných domků nebo bytových jednotek v nejvyšších patrech dlouho nepřemýšlí nad umístěním obývacího pokoje – své místo má zkrátka od počátku jasné. Vždyť v obýváku je ona nezaměnitelná příjemná atmosféra zapotřebí. Pojďte proto společně s námi zařídit podkrovní obývací pokoj nejen dle posledních módních trendů.

Plánování jako nezbytná součást zařizování

Bytoví architekti a designéři se shodnou na tom, že plánování zařizování interiéru je klíčem k úspěšnému umístění veškerého nábytku a bytových doplňků. A v případě zvelebování podkrovního obývacího pokoje je to ještě několikanásobně důležitější.

Proto předtím, než se vůbec pustíte do projíždění e-shopů nebo obcházení kamenných prodejen udělejte jedno – sedněte si nad tím, rozkreslete si prostor a popřemýšlejte nad možnostmi i tím, co nutně v obývacím pokoji chcete mít po ruce. Zatímco někdy může být člověk limitovaný prostorem, jindy zase dispozičním řešením a tím, že si naplánujete zařizování podkrovního obýváku se vyhnete zbytečnému utrácení a nakupování toho, co nakonec vlastně nevyužijete.

Chce to přirozené světlo

Při zařizování podkrovního obývacího pokoje myslete na jedno – chce to dostatek světla. Snažte se sem přinést co nejvíce přirozeného světla, které je celoroční jistota. Jelikož by vás však v létě mohlo velmi potrápit (majitelé podkrovních bytů nebo patrových rodinných domů vědí, jaké teploty se zde pohybují v parných letních měsících), zvažte venkovní stínění pro vyšší komfort ve zmiňované části roku.

Pokud se vám například vlivem menšího množství střešních oken nedaří do podkrovního obýváku přinést dostatek světla, nešetřete s tím umělým. Podél rámů se mohou táhnout LED pásky, které jsou taktéž velmi spolehlivým (a navíc dnes také úsporným) řešením, do pohledů se zase hodí bodovky prosvětlující tmavá místa a stojací nebo stolní lampy jsou nakonec působivou bytovou dekorací.

Výmalbu přizpůsobte dle velikosti

I když je dnes velmi moderní sázet na tmavé odstíny hnědé nebo zelené, v případě, že je podkrovní obývací pokoj menších rozměrů se zrovna nevyplatí malovat zdi tmavými tóny. Tmavá barva má totiž tendenci zužovat pokoj čili už tak malý obývák by mohl působit ještě více stísněně. Raději sáhněte po světlejších tónech jako je bílá či béžová barva, které mají přesně opačný efekt.

Ale jak bylo zmíněno – výmalba se odvíjí od toho, jak velký je obývací pokoj. Někdy mohou skvěle posloužit designové tapety, které mohou zpestřit pro někoho příliš nudnou bílou či béžovou. Jestliže vám takové barvy zkrátka a dobře nesedí, dobře mohou i v menších obývácích působit pastelové odstíny.

Nábytek na míru jako řešení situace

Podkrovní obývací pokoje sice nabízí naprosto fantastickou atmosféru, na druhou stranu jejich vybavování nábytkem může být pro řadu lidí oříškem. Takové místnosti jsou totiž velmi často asymetrické, což znamená jediné – neschopnost najít rozměrově vyhovující kusy. Zatímco u stolů to takový problém není, ale v případě například obývací stěny můžete narazit.

A tak do hry vstupuje nábytek na míru, který je východiskem ze situace. Jelikož dnes už neplatí, že bývá o tolik dražší než ten, který se nakoupí z nejmenovaných nábytkových řetězců, stojí jistě za zvážení.

S dekoracemi to nepřehánějte

A samozřejmě nezapomínejte na dekorace, které jsou nezbytností. Myslet si, že v interiéru (nejen v podkrovním obývacím pokoji) nemají své místo je mylné. Dokážu udělat s místností divy. Jen je tedy pravdou, že byste to s nimi neměli přehánět, ať interiér nepůsobí příliš kýčovitě.

Pokud vám to podkroví umožňuje, nebojte se pověsit velký obraz, sedací soupravu opatřit hezkými dekorativními polštářky a do poliček vystavit oblíbené fotky. A samozřejmě nezapomeňte na pokojové rostliny, které nemají jen estetickou funkci, ale také umí čistit vzduch.