Jak vybrat sedací soupravu podle stylu?


Napsáno 29. listopadu 2022 12:44


Obývací pokoj je tím ideálním místem, kde trávit volný čas nejen o samotě, ale také s přáteli nebo rodinou. Je to typická společenská místnost, která velkou měrou přispívá k utužení rodinných nebo jiných vztahů. Dominantou místnosti je sedací souprava, ovšem do mnoha místností zrovna nezapadá. Aby podtrhla útulnost interiéru, vybírejte i podle stylu.

Co styl, to jiná pravidla hry

Když se začne zařizovat interiér, většina lidí má tendenci panikařit. Domnívají se, že je to těžké, navíc nechtějí udělat chybu a do obchodu s nábytkem vyrážet za týden znovu, protože nebudou spokojení s tím, jak domácnost vlastně vypadá. V případě, že si nevíte při zařizování rady, stačí si vybrat jeden jediný styl, dle kterého budete postupovat. Co styl, to trochu jiná pravidla hry – to trochu jiné zásady, dle kterých volit zařízení i barvy interiéru.

V současné době rozeznáváme hned několik stylů, kdy mezi nejatraktivnější a také nejznámější patří venkovský styl bydlení, skandinávský směr, industriální bydlení a minimalismus. I když bychom takových stylů našli vícero, na zmíněné se v posledních letech nejvíce upoutává lidská pozornost. Jaké konkrétní sedačky patří do takových interiérů?

Sedací souprava ve venkovském stylu

Venkovský styl bydlení v nás evokuje něco z vintage a něco z anglického směru. Má v nás vyvolat hlavně útulnost, kterou od venkova očekáváme. Kromě přírodních materiálů hrají roli také barvy, zejména tedy pastelové odstíny, proto si v těchto tónech vyberte si sedací soupravu.

Vhodné je zvolit spíše textilní, ke které se budou dobře hodit také květinové či podobně vzorované povlaky na polštáře. Kožené sedací soupravy však také nejsou tabu. Více informací naleznete v podrobném průvodci, jak vybrat sedačku ve venkovském stylu.

Sedací souprava ve skandinávském stylu

Rozhodli jste se přejít nahoru na sever a zařídit své bydlení ve skandinávském stylu? Skvělé. Ve vašem domově budou vynikat dřevěné podlahy, jednoduchý minimalistický design a sporadické doplňky. Při výběru sedací soupravy ve skandinávském stylu se řiďte druhým zmíněným, a sice sázejte na jednoduchost. Vzorované motivy sedacích souprav nebudou mít ve vašem příbytku místo.

Naopak dejte přednost neutrálním barvám. Vyhněte se příliš tmavému odstínu, snažte se domů dostat spíše světlo. Vhodné jsou krémové textilní sedací soupravy, které doplníte o stejně jednoduché polštáře (s nimi to rozhodně nepřehánějte).

Sedací souprava v industriálním stylu

Industriální styl bydlení je hitem posledních let a hodí se nejen do moderních domácností. Na první pohled se inspiruje průmyslovými halami čili zde převládají odhalené cihly, zdi a další. Beton, kov a sklo hrají hlavní roli stejně jako kůže a dřevo.

Tím se ostatně dostáváme pomyslným oslím můstkem k tomu, jaké sedačky jsou v takovém interiéru vítané. Vaše pozornost by se měla upnout hlavně na kožené alternativy, které jsou pohodlné a které dlouho vydrží. Jestli sáhnete po hnědé nebo černé, to je otázkou na vás. Kožené prvky v industriálním bydlení jsou nezbytností.

Sedací souprava ve stylu minimalismu

Neučarovalo vás industriální bydlení? Pak dejte přednost minimalismu, který je takovým příjemným opakem. Nejen, že v takovém příbytku více najdete světlé tóny, jež opticky zvětšují interiér, ale také se nebudete muset bát textilních sedacích souprav, které zde mají své místo.

Podobně jako ve skandinávském bydlení, i tady platí, že sedací souprava by měla být ve světlých tónech. Nemusíte se však obávat ani výraznějších odstínů, pokud však všude okolo bude čisto a uklizeno. Právě pořádek (nebo minimálně na první pohled interiér bez zbytečností) je alfou a omegou tohoto stylu bydlení.

Další fotografie sedacích souprav