Jak vybrat sedací soupravu ve venkovském stylu?


Napsáno 18. listopadu 2022 19:09


Sedací souprava ve venkovském stylu musí splňovat 3 zásady – být pohodlná, jednoduchá a praktická. Selský styl si libuje v přírodních materiálech a zemitých barvách, tak na to při výběru pamatujte. Na co dalšího se zaměřit?

Jak vypadá venkovský styl

Venkovskému stylu se jinak říká také rustikální či selský styl. Je pro něj typická příjemná, útulná domácká atmosféra. Rustikální estetika se vyznačuje rukodělnými dekoracemi, které připomínají venkov, nábytkem od řemeslníků a vhodně zvolenými kombinacemi barev.

Dominuje zde hlavně dřevo a nábytek z masivu. Hezky ale vypadají i kousky z obyčejného, nebo dokonce surového dřeva. Mezi další přírodní materiály, které využijete, patří len, vlna a kůže. Co se palety barev týče, volte takové, které najdete v přírodě. Tedy odstíny hnědé, šedé, zelené, ale i červené či oranžové. Právě různé odstíny hnědé budou vaším největším spojencem, snažte se je využít hned v několika vrstvách.

Tento styl se perfektně hodí i do obývacího pokoje. Pokud máte menší domácnost a celkově bojujete s nedostatkem místa, zvolte raději světlejší paletu barev. To proto, aby obývák nepůsobil temně a stísněným dojmem. A nyní se pojďme podívat na to nejdůležitější – na sedací soupravu ve venkovském stylu.

Jak vypadá sedací souprava ve venkovském stylu

Rozhodli jste se pro obývací pokoj ve venkovském stylu – ale jak si poradit s výběrem sedačky? Musí splňovat následující: být pohodlná, jednoduchá a praktická. Pohodlí je pro rustikální styl opravdu klíčové. Vybírejte proto takovou, která bude odpovídat správnou hloubkou, rozměry a provedením. Doporučujeme sedací soupravy na míru. U těch máte jistotu, že budou přesně podle vašich představ.

Rustikální pohovka by měla být z přírodních materiálů. Na mysli vám možná přijde nějaké přírodní vlákno, ale za nás je to rozhodně kůže. Kožená sedačka má jednak přesně ty správné odstíny hnědé, za druhé je krásně měkká a pohodlná. A také vám vydrží celá desetiletí. Pokud se o ni budete správně starat. Časem navíc získá osobitou „patinu“, která je přesně to, co selský obývací pokoj potřebuje.

Doporučujeme zejména kůži broušenou a neopracovanou. Ta má ten „rustikální“ ráz, který hledáme. Obecně do venkovského obývacího pokoje krásně zapadnou sedačky v anglickém stylu, ale i klasický styl přichází v úvahu.

A nezapomeňte na relaxační křeslo či klasický ušák – bez toho se zkrátka neobejdete, ať už se rádi oddáváte čtení nebo po večerech pletete huňaté šály. Nebojte se a klidně se rozhodněte pro kousek, který je v trochu jiném barevném odstínu než samotná sedačka. Vytvoříte tak zajímavý kontrast.

Samozřejmě, že pokud máte doma malé děti, bude lepší pořídit sedací soupravu z textilu. Doporučujeme zejména látku Aquaclean, která působí jako odpuzovač kapaliny a zároveň usnadňuje čištění.

Na co se při výběru zaměřit?

  • Kolik osob na ní bude sedávat?

  • Zamyslete se nad prostorem, který máte k dispozici. Jestli jste s místem na štíru, mohla by vám pomoct sedačka s úložným prostorem.

  • Rozkládací model zase vyřeší problém s přespáváním návštěv.

  • Jaký je váš životní styl? Pokud máte mazlíčky nebo malé děti, zauvažujte nad pohovkou s odpovídající povrchovou úpravou. Například s takovou, která odpuzuje vodu, nečistoty atd.

  • Kolik peněz jste ochotní investovat? Pamatujte – ne vždy platí, že sériově vyráběná sedačka vyjde levněji. Pokud máte atypické požadavky, drobné úpravy od výrobce často přijdou na stejné peníze, jako kdybyste si ji rovnou objednali na míru.