Jak vybrat sedací soupravu ve skandinávském stylu?


Napsáno 20. října 2022 21:41


Sedací souprava je duší obývacího pokoje. Jedná se o výrazný kus nábytku, který dodá prostoru osobitý charakter a nasadí pomyslnou korunu celé kompozici. Jestli je vaším snem obývací pokoj ve skandinávském stylu, doporučujeme vybrat právě takovou sedačku, která je podle severského designu.

V jednoduchosti je krása

To je heslo, kterým byste se měli řídit. Sedací souprava ve skandinávském stylu by měla být v první řadě jednoduchá. Tak jako severský styl sám, pro který je typický světlý, vzdušný prostor bez přemíry dekorací a doplňků.

Tedy u sedačky držte následujícího: žádné přehnané zdobení a složité tvary. Stačí sedací souprava s jednoduchými liniemi a dostatkem prostoru pro vás a vaše nejbližší. Uvidíte sami, že i na první pohled prostý nábytek dokáže být velice elegantní a vkusný. Váš obývací pokoj bude jako z katalogu.

Ve spojení s přírodou

Obývací pokoj ve skandinávském stylu je typický tím, že je ve spojení s přírodou. To se odráží například ve dřevěné podlaze, dekoracích a doplňků z přírodních materiálů, a i v materiálech nábytku. Tento styl obývacího pokoje také skvěle doplní norská krbová kamna Jotul. Například plastu byste se měli úplně vyhnout. Sedací souprava může mít dřevěné nohy a prodyšné čalounění z přírodních textilií. Ani kovové nohy nejsou od věci, interiér bude působit moderněji.

Pokud chcete interiér provzdušnit a dodat mu na lehkosti, nejlepší je, když jsou nohy trochu vyšší. I úklid se stane snadnějším. Doporučujeme prošívaná opěradla – jsou stylová a pohovku krásně zútulní. V klasických obchodech málokdy narazíte přesně na to, co hledáte, a tak bývá nejlepší objednat sedací soupravu na míru. Výrobce vám se vším vyjde vstříc. 

Jakou barvu zvolit?

Ve Skandinávii mají obecně méně denního světla, a proto preferují světle laděné a vzdušné interiéry, které působí pozitivně a komfortně. Protože právě uvnitř tráví velkou část volného času, pěkně schovaní před lezavou zimou.

Tento fakt se například odráží i v tom, že obývací pokoje a interiéry obecně bývají zcela bez závěsů a jiné stínicí techniky. To proto, aby dovnitř proniklo co nejvíc světla. Jak se s tím vypořádat při výběru sedačky?

Sázkou na jistotu jsou světlé odstíny jako bílá, béžová, šedá a další světlé varianty. Nabízí se také jemné pastely, které skvěle zapadnou i do dánského stylu hygge. Skandinávský styl ovšem může nabrat spoustu směrů. A třeba se i vybarvit o něco tmavší než obvykle. Zejména dobře bude vypadat tmavá sedací souprava v šedé nebo černé, která zapůsobí odvážně. V jinak světlém interiéru okamžitě přitáhne pozornost.

Ač se většinou doporučují hlavně neutrální barvy, už jsme si zmínili, že i pastelově laděné čalounění udělá dobrou službu. Dobrý nápadem je také sedací souprava laděná do retro stylu Ameriky 50. let. To proto, že bytový design v USA této doby ovlivnili designéři původem ze Skandinávie. Nebojte se proto trendy retro odstínů inspirovaných přírodou – tlumených, zemitých barev, hořčicové, petrolejové a tmavě zelené.

Nezapomeňte na dekorační polštářky a deky

Ač je pro Skandinávský styl typická střídmost, není studený. Právě malé detaily, jako jsou dekorační polštářky, deky nebo plédy, místnost krásně zútulní a vás zahřejí na těle i na duši.

Pomocí takto malých detailů můžete zaexperimentovat s barvami a vnést do obývacího pokoje akcent, např. v podobě něžného pastelu, ale třeba i výrazné tmavé barvy. Další možností je použít různé struktury materiálů a udělat prostor na oko členitější a zajímavější, zároveň však zůstat ve stejné barevné paletě, tzv. tón. v tónu.