Jak vybrat sedací soupravu ve vintage stylu?


Napsáno 26. ledna 2023 13:51


Láká vás představa obývacího pokoje ve vintage stylu? Aby také ne – vintage má totiž úroveň a styl. Potom vám ale nesmí chybět ta správná pohovka. Poradíme, na co se při výběru zaměřit a jak vybrat sedačku, která vás potěší na těle i na duši.

Co to je vintage styl

Vintage styl vás přinese do dob minulých. Vintage kousky mohou být starší, ovšem neměly by být nijak poničené. Typicky se jedná o předměty vysoké kvality, které přestály zkoušku časem. Pokud zrovna nemáte po ruce starší nábytek nebo doplňky, sáhněte po věrné replice.

K vintage stylu patří přírodní materiály a kamenné prvky (dlažba, mramorové desky), nábytek z masivního dřeva či kožené sedačky. Doplňky by rovněž měly odkazovat na doby minulé, například dekorace z cínu, perské koberce a další. Do vintage interiéru se však hodí i modernější prvky a materiály. Stačí, když vše šikovně sladíte.

Jak vybrat sedací soupravu ve vintage stylu

Vintage pohovka by měla zapadnout do celkové estetiky domácnosti. Jedná se zejména o starožitné kusy, které pořídíte online nebo v antiku. Ovšem dají se pořídit i nové pohovky ve vintage stylu.

Neexistují žádná jasně daná pravidla, jak by vlastně sedačka ve vintage stylu měla vypadat. Existují však vlastnosti, které by měla nabídnout. Jedná se zejména o pohodlí a samozřejmě krásu. Pamatujte, že nepromyšlený design a špatné řemeslné zpracování je poznat. Jednak to pokazí celkový dojem, za druhé vám může nábytek za pár let přestat sloužit. 

Sedací souprava je rozhodně něco, do čeho se vyplatí investovat. A jestli chcete mít jistotu, že do vaší domácnosti perfektně zapadne, rozhodněte se pro nábytek na míru. Počítejte s tím, že se jedná o část inventáře, která udává náladu a styl místnosti. Proto ať je sedačka osobitá a designově zajímavá. Doplňte ji pohodlnými relaxačními křesly a taburety. Obývací pokoj bude hned o poznání útulnější.

Pokud byste se rozhodli pro koupi sedačky z druhé ruky či starožitného kousku, dejte si obzvlášť dobrý pozor na kvalitu konstrukce a stav čalounění. Ano, kousek se sice dá přečalounit, jenže to už většinou bývá takové menší varování před tím, že pohovka nejspíš nebyla vysoce kvalitní.

Pro běžného zákazníka je proto bezpečnější koupit sedačku zcela novou. Získáte tak kousek, který evokuje staré časy, ale zároveň budete mít jistotu, že je pohovka neponičená a v nejvyšší kvalitě.

Jaké barvy a materiály zvolit

Co se barev a materiálů týče, vintage pohovky jsou často v neutrálních barvách, například v různých odstínech hnědé. Poslední slovo je samozřejmě vaše. Vyberte takový odstín, který se do interiéru hodí. Přirozené barvy však souzní s duší vintage stylu nejlépe.

Například takové sedačky z broušené kůže nabídnou nádherné barvy. Navíc je na nich vidět, že jde o kousky z přírodního materiálu – luxusní originály, které se rozhodně nevyrábí masově. Právě i tato exkluzivita je vintage stylu vlastní.

Tím se dostáváme k čalounění vintage sedačky. Nejjasnější volbou je kůže. Tento materiál je nadčasový, pohodlný a skvěle vypadá. Starejte se o kůži svědomitě a vydrží vám celé generace. Do vintage stylu krásně zapadne i taková pohovka v anglickém stylu, symbol elegance a luxusu.

Dalšími oblíbenými materiály jsou například vlna či samet. Ve finále zas až tak nezáleží, zda zvolíte to či ono. Důležité je totiž hlavně to, aby byla látka vysoce kvalitní. Jen tak zajistí tu správnou „vintage“ odolnost.