Údržba anilinové kůže - Čím se řídit a na co si dát pozor?


Napsáno 29. ledna 2021 10:15


Anilinová kůže je jedním z nejluxusnějších povrchů, který si můžete u nábytku objednat. Je originální a elegantní, avšak její rustikální vzhled představuje určitou divokost. A to díky tomu, že při výrobě tohoto materiálu dochází oproti jiným koženým povrchům k naprosto minimalistické úpravě. Jak se liší anilinová kůže od ostatních druhů usní a jak se o ně musíte starat?

Od čeho musíme anilinovou kůži odlišit?

Nejčastější úpravou kůže je hladká (pigmentovaná, lakovaná) useň. Jedná se o typickou lesklou koženou úpravu, v jaké znáte například běžné kožené boty, bundy, pásky, kabelky, ale i moderní sedací soupravy. Klasická hladká useň má mírně lesklý povrch. Vrstva laku zcela zakrývá přirozenou strukturu usně a barva je jednolitá. I péče o pigmentovanou kůži má svá pravidla.

Dalším druhem usně je semi-anilinová. Taková useň má na sobě stále tenkou vrstvičku pigmentové barvy, která chrání materiál a upravuje zbarvení materiálu.

Druhem, na který můžete narazit, ale většině těchto typů se vymyká, je broušená kůže. Zde dělíme useň na dva druhy: kůži broušenou po rubu a po líci. Oba druhy broušené kůže se chovají podobně. Jedná se tedy o kůži v přírodním vzhledu, která se někdy barví. Je sametově hladká a má na sobě pouze jednoduchou ochranu. Je tedy nutné ji pravidelně impregnovat a ošetřovat proti vysušení.

Broušená kůže sedací soupravy Lionel

Co je to anilinová kůže?

Druhem, o němž se dnes budeme bavit podrobněji je anilinová úprava kůže. Jedná se o kůži v přírodním vzhledu, jež má na sobě jen nepatrnou vrstvičku rostlinných olejů, avšak stále ctí původní strukturu materiálu, díky níž na povrchu vidíte přirozené zbarvení zvířete, z nějž je kůže použita. Zároveň je možné zaznamenat drobné ranky, které vznikly za života zvířete: kousance od hmyzu, jizvy po různých poraněních a další. Díky tomu se jedná o nejluxusnější druh kožené úpravy, jenž si můžete dopřát. Váš nábytek se díky anilinové úpravě kůže stává naprosto originálním kouskem, který nelze napodobit. Zvláště necháte-li si vyrobit sedačku na míru.

Jaké jsou charakteristické znaky anilinové kůže?

Anilinová kůže se vyznačuje hladkou, až na omak voskovou úpravou. Kůže je hřejivá, příjemná při kontaktu s lidskou kůží. Přizpůsobí se i teplotě jejího těla. Kůže je velice pevná a pružná, avšak je velmi náchylná ke znečištění. Věnujte proto zvýšenou pozornost její údržbě, a to nejen v podobě pravidelného ošetřování a očišťování, ale také v podobě dlouhodobé hloubkové péče a prevence vzniku závažnějších nečistot. Vyčistit koženou sedací soupravu z anilinové kůže může být trochu výzva.

Základní péče o anilinovou useň

Čím méně vrstev na sobě kůže má, tím méně je odolná vůči znečištění a zvlhnutí. Takové poškození ale může mít na sedačce trvalé následky. Kůže je přírodní materiál podléhající rozkladu; chcete-li proto podpořit jeho trvalost, musíte použít kvalitní přípravky na ošetřování anilinové kůže. Specialitou kůže obecně je také nutnost ošetření proti navlhnutí, ale i úplnému vysušení.

Jaké minimum můžete pro svou sedačku udělat?

Z hlediska běžné, každodenní údržby vám ale stačí mírně navlhčený hadřík, kterým prach a nečistoty snadno setřete, a to jednou týdně. Kvůli citlivosti materiálu je vhodné používat destilovanou vodu, aby na povrchu nezůstávaly vápenité usazeniny.

Kožená sedací souprava Levana

Pravidelná dlouhodobá údržba

Pravidelná údržba samozřejmě, stejně jako tomu je u jiných druhů kůže, vyžaduje impregnaci. Ta se u anilinových kůží provádí speciálním prostředkem, který nahrazuje časem mizející olejovou vrstvu chránící materiál. Olejový nános by se měl každé 3 až 6 měsíců obnovovat, aby materiálu nehrozilo poškození vnějšími vlivy. Speciální přípravek nanášejte už od začátku pečlivě po celé ploše a nevynechejte jediné místečko. Prevence během údržby anilinové usně znamená mnoho. V rámci preventivních opatření zkuste anilinovou useň chránit před slunečním světlem a ušpiněním.

Jak si poradit se skvrnami na anilinové kůži?

Nejdříve nečistoty vysajte papírovým ubrouskem, a to co nejdříve od jejich vytvoření, aby se špína nevpila do materiálu. Poté můžete hadříkem jemně otírat místo ušpinění. Na zaschlé skvrny můžete použít vlažnou vodu a nečistoty otírat jemnými krouživými pohyby. Jemnost je důležitá v každém případě; rozhodně nesmíte kůži dřít, jinak by se poškodil její hladký povrch. Mastné skvrny stačí trochu “osvěžit” gumou na čištění kůže. Čištěné místo bude nutné možná ještě ošetřit speciálním prostředkem na impregnaci.

Minimalizujte riziko poškození luxusní sedací soupravy

Nezapomínejme také na to, že před používáním musí kůže pořádně uschnout, aby se nepotrhala. Myslete na to, že luxusní sedací soupravy jsou takřka výstavní kousky, ke kterým se musí přistupovat s nejvyšší opatrností. Neriskujte tedy poškození sedačky; v její blízkosti nejezte a nepijte, v případě potřeby můžete některé její části zakrýt přehozem.