Zelený obývací pokoj: Inspirace a fotogalerie


Napsáno 17. února 2023 15:01


Zelená barva povzbuzuje a nabíjí pozitivní energií. Podobně jako pobyt v přírodě. Podle vědců dokonce zlepšuje koncentraci a přináší dobré nápady. Feng Shui zase o zelené říká, že pomáhá k nalezení vnitřního klidu. Zařiďte si zelený obývací pokoj! Poradíme, jak na to.

Pro jaký odstín zelené se rozhodnout?

Tmavá, nebo světlá – to je věčné dilema. Je pravda, že tmavé barvy opticky zmenšují prostor. Na druhou stranu by byla škoda si tmavě zelenou odepřít jen proto, že máte malý obývací pokoj. Nebojte se tmavých odstínů, ale nepřehánějte to s nimi. Sami určitě poznáte, co už by bylo příliš. Malý příklad za všechny: místo všech stěn vymalujte na tmavo jen jednu.

Tmavě zelená má auru luxusu. Světlá je zase plná energie. Nesmíme zapomenout zmínit pastely. Uklidňují a navozují příjemnou atmosféru. Jak vidíte, se zelenou nemůžete sáhnout vedle. Mezi trendy odstíny patří lahvová, lesní zeleň, petrolejová, limetková, šalvějová, mentolová či mátová. 

S jakými odstíny zelenou kombinovat

Zelená jde perfektně dohromady s barvami všech přírodních materiálů. Zatímco tmavší druhy vypadají dobře se světle zelenou, ke světlému druhu zvolte výraznější odstíny. Pokud navíc do této kombinace přidáte ještě bílou, máte vyhráno. Taková bílá sedačka ve skandinávském stylu bude v zeleném obývacím pokoji působit prostě skvěle. Přidejte zlaté doplňky a máte obývák jako na zámku.

Mezi další oblíbené kombinace patří:

  • Zelená a žlutá – ideální hlavně na jaro. Připravte si žluté dekorace a doplňky. Jakmile sezóna přejde, snadno je zase vyměníte.

  • Zelená a oranžová – kontrastní duo stvořené v nebi. Nemusíte hned malovat stěny na oranžovo, stačí drobné doplňky. Obě mají silný energický náboj, který můžete trochu zmínit doteky bílé. Vytvořte obývací pokoj, kde se nikdo nenudí.

  • Zelená a modrá – jestli chcete zelený obývací pokoj, kde z vás po příchodu spadnou všechny starosti, tak zelená a modrá jsou sázkou na jistotu. Do této místnosti skvěle zapadne zejména moderní sedací souprava.  

  • Zelená a růžová – svěží kombinace, která může mít různé podoby. Saturovanou zelenou zjemníte pudrově růžovou, pastelově zelenému pokoji zase dodá šmrnc výraznější růžová. Zelené barvě vyhraďte například stěny, do růžova může být sedací souprava a křesla. 

3 tipy, jak na zelený obývací pokoj

Inspirujte se přírodou

Máte hektický životní styl? Schovejte se před shonem ve své vlastní oáze klidu. Odstíny jako mechová, lesní zelená či olivová jsou to, co hledáte. Doplňky zvolte z přírodních materiálů (juta, bambus, dřevo). Sedací souprava může být například v šedé či bílé barvy, obě slouží jako pohlazení po duši.

A pokud chcete u vás doma vytvořit pravou městskou džungli, nezapomeňte opatřit pokojové rostliny. Teď jsou trendy kokedamy či tilandsie ve skle. Ta totiž nežije v půdě, takže si s ní můžete vyhrát podle libosti. Nebo zkuste hydroponické pěstování klasických pokojovek. Odpadnou starosti se škůdci.

Dvoubarevná stěna

  • Dřevěné obklady v kombinaci se zeleným nátěrem – zajímavé duo, které se jen tak někde nevidí. Dřevěné obložení se bude vyjímat na výrazném, zeleném podkladu. Na podlahu zvolte koberec z juty či bambusu v podobném odstínu jako obklady.

  • Zelenobílá stěna. Rozdělte stěny horizontálně na dvě části. Spodní vyhraďte zelenému nátěru, vrchní bílému. Bílá horní část pokoje ho opticky zvětší.

Držte se jednoho odstínu zelené

Kombinace tón v tónu vypadá pěkně a narazíte na ně celkem často. Co to vzít z opačné strany a vsadit jen na jediný odstín? Zkuste petrolejový nebo jiný, tmavší a bohatý tón. Nechte ho, ať opanuje stěny a třeba i radiátor a vodovodní trubky. Nebojte se s nátěrem experimentovat. Nábytek a dekorace vyberte kontrastní barvy, ať se v zelené docela neztratíte.