Inspirace pro obývací pokoj v paneláku


Napsáno 22. srpna 2022 16:40


Plánujete renovaci nebo jste se právě teď nastěhovali do nového? Poradíme, jak zařídit obývací pokoj v paneláku, aby vám nejen dobře sloužil, ale aby na něj byla i radost pohledět. Slůvka jako nedostatek místa pro nás nejsou žádnou překážkou. 

V dalším díle inspirací pro obývací pokoj se podíváme na obývák v paneláku. Malý prostor zařídíme společně tak, abyste se v něm cítili příjemně a aby vás nijak nelimitoval nedostatek prostoru. Začneme pěkně „od podlahy“, potom se přesuneme na nábytek, a nakonec vybereme dekorace a osvětlení.

K čemu bude obývací pokoj sloužit?

Není nic neobvyklého, že obývací pokoj v panelovém domě slouží i jako jídelna, pracovna, nebo dokonce ložnice. Obývací pokoj s kuchyní není výjimkou. Zapřemýšlejte tedy nad tím, jaký bude jeho účel a řád. Nevypadá hezky, když je vše chaotické. Jednotlivé zóny oddělujte, ať už pomocí paravánu, koberce nebo třeba vhodně postaveného nábytku. Nemíchejte vše dohromady. Zároveň jednotlivé části propojte pomocí stejných materiálů, barev a stylů. 

Podlaha a stěny

Jestli byt kompletně rekonstruujete, budou vás zajímat i podlahy. Pokud provádíte jen menší renovace, nejspíš budete měnit jen stěny. Zamyslete se nad barevnou kompozicí, která bude v obývacím pokoji v paneláku převažovat.

Nejlepší je vsadit na dvě světlé, neutrální barvy, které do prostoru vnesou světlo a lehkost. Například bílá v kombinaci s hnědou (v podobě dřeva), šedou nebo béžovou. Těmto barvám vyhraďte stěnu a podlahy. K tomu zvolte jeden barevnější akcent, který místnosti dodá šmrnc a zakomponujte ho v podobě dekorací a doplňků, ale třeba i v podobě nátěru či tapety na jednu stěnu. Teď je trendy zelená, bledě modrá, světle růžová a další pastely.

Nábytek do obývacího pokoje

Nejdůležitějším bodem každého obývacího pokoje je sedací souprava. Jestli stojíte o opravdové pohodlí a luxus, nechte si ji vyrobit na míru. Budete tak mít jistotu, že do obývacího pokoje v paneláku perfektně padne a nebude nikde překážet. Odborníci poradí i se správným výběrem materiálu potahu pro vaši domácnost. 

Jestli chcete vytvořit dojem vzdušnějšího prostoru, nešoupejte ji až úplně na doraz ke stěně, ale nechte trochu rozestupu. Zároveň zvolte vhodnou vzdálenost sedačky od televize. Sedačku uspořádejte okolo dominanty pokoje. Nemusí to být jen televize, ale třeba i knihovna, akvárium nebo velké okno.

Další nábytek pořizujte na základě toho, na co všechno budete obývací pokoj využívat. Místnost sjednoťte pomocí materiálů a barev, ovšem neostýchejte se je kombinovat – například matné s lesklým kovem, kůži a vlněné koberečky atd.

Nezapomeňte na dostatek úložného prostoru v podobě regálů, komod či poliček s boxy. Teď jsou trendy úložné boxy v různých barevných a materiálových kombinacích. Využijte stěny – ušetříte místo. Nábytek jako jsou knihovny, regály nebo vitríny zase pomůže místnost odhlučnit.

Dekorace a doplňky

Dekorace a doplňky z obývacího pokoje udělají místo, které působí útulně a zabydleně. Zároveň je můžete využít k tomu, abyste do prostoru vnesli další barevný prvek. Jestli například máte rádi výrazné barvy jako je černá nebo sytě červená, v podobě doplňků jim to bude slušet, aniž by nějak opticky zmenšovali prostor. 

S dekoracemi a doplňky to ale nepřehánějte. Dělící čára mezi vkusným a zahlceným bývá tenká. Vezměte si příklad ze severského nebo japonského minimalismu. Právě úspornost malým obývacím pokojům sluší nejvíc. Po čem tedy sáhnout?

  • Dekorační polštářky – zaexperimentujte nejen s barvami, ale i různými texturami a vzory.

  • Deky – huňatou deku můžete přehodit přes křeslo a hned vypadá zajímavěji.

  • Koberce – doporučujeme kvalitu před kvantitou, kromě klasiky jsou trendy imitace zvířecích kůží a kožešin nebo koberce z mořské trávy, bambusu a juty.

  • Svíčky, drobné sošky, obrazy nebo rodinné fotografie.

  • Nezapomeňte na květiny – prostor příjemně osvěží, navíc čistí vzduch. Vyhrajte si s obaly na květináče. Zvolte různé materiály, např. kov a mořská tráva atd.

  • Zrcadla – opticky prohloubí a zvětší místnost. Vyberte si zrcadlo z HOMAGO, kde narazíte na nabídku ze stovek e-shopů.

Osvětlení

Kromě jednoho hlavního osvětlení (např. lustr nebo podhledová světla) si pořiďte i několik menších zdrojů – lampičky, stojací lampy, bodové LED pásky atd., které rozmístíte nejen strategicky, ale i tak, abyste vytvořili příjemnější atmosféru.

Pro další inspiraci můžete využít také tuto galerii návrhů obývacího pokoje v paneláku.