Jak vybrat sedací soupravu v Provence stylu?


Napsáno 17. února 2023 15:25


Romantickou atmosféra francouzského jihu si můžete užívat i u vás doma. Zaujal vás obývací pokoj ve stylu Provence? Nezapomeňte vybrat správnou sedací soupravu. Poradíme, jak by měla vypadat.

Co je Provence styl

Provence styl je inspirovaný jižní Francií. Představte si levandulová pole, francouzskou náturu, lásku k dobrému pití a jídlu a pohodovou, domáckou atmosféru. Taková je oblast Provence. I vašemu obývacímu pokoji by tato romanticky laděná venkovská estetika slušela. Vytvořte si kousek Provence u sebe doma. Není to vůbec složité.

Co je pro Provence obývací pokoj typické? 

  • Světlé neutrální barvy (mléčně bílá, písková, krémová), které zjemníte pastelovými tóny levandulové, růžové či světle hnědé.

  • Kvalitní nábytek – jaký styl nábytku se hodí do tohoto typu obývacího pokoje? Robustní kousky či kousky z masivu jsou dobrou volbou, stejně jako zdobení a kvalitní řezbářská práce. Doporučujeme sedací soupravy na míru.

  • Patina, stopa času – hřejivou atmosféru domova dokreslí dekorace či nábytek z antiku nebo s povrchovou úpravou, která nese stopy užívání.

  • Přírodní materiály – dřevo, bavlna, len. Přírodu můžete zakomponovat i v podobě květinových potisků, sušených květin, květináčů s levandulemi atd. Fantazii se meze nekladou.

Jak vybrat sedací soupravu v Provence stylu

Vzhledem k světlejší paletě tónu doporučujeme vybrat sedací soupravu v přirozených a světlejších barvách. Například béžovou, krémovou, šedou či bílou. Nebo vsaďte na romantický pastel. 

Sedací souprava musí být prostorná a pohodlná. Ať se u vás cítí dobře rodina i známí. Domácí pohoda je přeci jen esencí Provence. Na tvaru zas až tolik nezáleží, řiďte se podle vlastního úsudku.

Pro který materiál se rozhodnout?

  • Kůže je symbol luxusu. Má rustikální vzhled, který se bude do obývacího pokoje ve stylu Provence krásně hodit. Pohodlnější materiál, aby člověk pohledal. Navíc je k dostání přesně v těch barvách, které potřebujete. 

  • Textil se snadno udržuje a rovněž ho seženete v různých odstínech. Doporučujeme zejména látku Aquaclean – ta nejen, že odpuzuje tekutiny, ale také usnadňuje celkovou údržbu. 

Materiál vybírejte nejen podle vzhledu, ale i podle svého životního stylu. Jestli máte mazlíčky nebo malé děti, doporučujeme raději textilní potahy. Ty se přeci jen snadněji udržují v čistotě a jsou odolnější. Podušky se mohou prát v pračce. Více informací zjistíte v článku Jak vyčistit látkovou sedačku.

Kůže sice vydrží celé generace. Ale musíte se o ni pravidelně a svědomitě starat. Jemně čistit, natírat olejíčkem atd. Na druhou stranu vás ale odmění autentickým vzhledem. Každá kožená sedačka je originál, jelikož kůže je materiál, který, ač ze stejného zvířete, vypadá vždy trochu jinak. Nese na sobě stopy ze života zvířete. S kůží máte jistotu, že vystoupíte z řady.

Je lepší koupit v antiku nebo u řemeslníka?

Toť otázka – starší, kvalitní nábytek má své kouzlo. Navíc v antiku pořídíte kousky, na které v klasickém obchodě nenarazíte. Pokud ale nejste odborníkem na nábytek, takový nákup se vám může vymstít. Po nějakém čase zjistíte, že je sedací souprava nekvalitně udělaná, poničená či jinak nevyhovuje. Potom už ale bývá pozdě. Ne vždy je možné nábytek reklamovat, navíc si přiděláte starosti. A na to v dnešní době nemá nikdo čas.

Doporučujeme proto pořídit sedačku na míru. Získáte jistotu, že dostanete přesně to, co jste si objednali. A podle svých představ. Už žádné kompromisy. Obraťte se na nás – firma Bytcentrum.com je specialistou na luxusní sedací soupravy. Rádi pro vás vytvoříme i jednu v Provence stylu. Takovou, na které zažijete spoustu krásných chvilek.