Žlutý obývací pokoj: Jak ho zařídit?


Napsáno 1. února 2023 16:17


Není tajemstvím, že obývací pokoj bývá tou největší místností v celém domě. Je pomyslným centrem domácnosti, ale také místem, kde se setkává nejen rodina, ale také se zde střetávají všechny návštěvy. Jinými slovy je to prostředí, které utužuje rodinné i jiné vztahy, proto bychom při zařizování obývacího pokoje neměli být lehkovážní. Zejména, pokud toužíte po žlutém obývacím pokoji, kde se musí k volbě zařízení přistupovat s opatrností.

Dominantou je sedací souprava konferenční stolek

Žlutá barva v interiéru je velmi vkusná, o tom není pochyb ani sporu. Ve skutečnosti je to však velmi výrazný odstín, se kterým se musí zacházet velmi, velmi opatrně. Všeho totiž moc škodí a ani s touto optimistickou barvou tomu není jinak.

Z pohledu bytových designérů je žlutá barva teplým odstínem, která dokáže člověka povzbudit a rozvířit konverzaci, což je efekt, který se v obýváku opravdu žádá. Pořádně si však promyslete (a ideálně také rozvrhněte), zdali bude žlutá barva na stěnách nebo na sedací soupravě či ji ponesou dekorace.

Všestrannost a přizpůsobivost

I když se má s tímto výrazný odstínem zacházet velmi uvážlivě, přesto všechno mluvíme o barvě, která je nejen všestranná, ale také dostatečně přizpůsobivá. V obývacím pokoji se s ní však může pracovat trochu složitěji než například v dětském pokoji, a to jen proto, co obývací pokoj představuje.

Na rozdíl od ložnice nebo dětského pokoje je obývací pokoj centrem veškerého dění a nezavírá se před návštěvou za neprůhledné dveře. A tak si dejte opravdu záležet, protože je jen velmi tenká hranice mezi tím, jak se tento veselý odstín může proměnit v trochu agresivní či smutný.

Žlutá jako neutrální pozadí kolem

Jak již bylo zmíněno, jako budoucí majitelé žlutě zabarveného obývacího pokoje byste si měli rozvrhnout či rozmyslet, jak budete s barvou v interiéru pracovat a co konkrétně ponese tento odstín. Nelze barvu nanést jak na zeď, a zároveň si ve stejném odstínu pořídit také sedací soupravu. Všeho moc škodí, myslete na to.

Pokud nemůžete najít žádnou moderní pohovku nebo jiný výrazný nábytek v této barvě, udělejte ze žluté teplé barvy neutrální pozadí, kterému však zbytek interiéru podřídíte. Taková máslová žlutá dokáže vykouzlit velmi příjemné, klidné zázemí.

S jakými barvami žlutou zkombinovat?

Když se však podíváme na další barvy, které se dají se žlutou kombinovat, nemusíte se držet nutně u zemi a sázet na kombinaci s neutrální bílou nebo béžovou barvou. Žlutá barva sedí hezky i k jiným výraznějším odstínům, ale opět musíme konstatovat, že všeho moc škodí, proto to hlavně se spojením několika výrazností nepřehánějte

Žlutá jinak v praxi funguje velmi hezky s modrou. Zatímco žlutá je barvou optimistickou rozviřující konverzaci a zlepšující náladu, modrá na druhou stranu uklidňuje nervovou soustavu. Pokud se vám spojení těchto barev nelíbí, můžete vsadit na krapet luxusní až glamour styl, kdy žlutou spojíte s elegantní zlatou.

Maximálně 3 barvy

Vždy se však řiďte pravidlem, které upřednostňují také bytoví designéři. Říkají, že mixovat byste měli nanejvýš tři barvy. Z toho jedna bude ta nejvíce viditelná, znatelná, takzvaně „nejsilnější”, druhá bude jejím doplněním (ideálně kontrastem) a třetí bude jen jemným doladěním či vyšperkováním, ale příliš se na ni nebude lpět. Třetí barvu tedy mohou nést například bytové doplňky, které jsou drobných rozměrů a příliš nebijí člověka do očí ve chvíli, kdy vkročí do obývacího pokoje.

Ideálními doplňky, jež mohou nést žlutou barvu, jsou například povlaky na polštáře, květináče pro pokojové rostliny nebo například rámy obrazů.